O svecu koji spaja region

U ime Matice crnogorske koja je štampala katalog izložbe, predsjednik Dragan Radulović je naglasio da se prvi put na jednom mjestu nalazi ovoliko artefakata i likovnih prikaza posvećenih svecu iz više zemalja, te da će izložba obići više gradova Crne Gore i regiona
2 komentar(a)
knez Vladimir izložba, Foto: Peđa Šaltić
knez Vladimir izložba, Foto: Peđa Šaltić
Ažurirano: 24.05.2016. 07:39h

Veoma posjećenim događajima u galeriji “Velimir A. Leković” i u Dvorcu kralja Nikole u Baru, obilježeno je hiljadu godina od smrti slavnog dukljanskog kneza Vladimira.

JP Kulturni centar je u galeriji priredio izložbu “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog (1016 - 2016)” koju je organizovao u saradnji sa Maticom crnogorskom i Udruženjem Crnogoraca iz Makedonije. Upravnik galerije mr Milun Lutovac ukazao je da ovakva jedinstvena postavka najavljuje ujedno “i kvalitet novog Barskog ljetopisa koji takođe ima korijene u ovom kultu”. Otvarajući izložbu, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić je istakao da je ona plod međunarodnog projekta “Putevima Svetog Vladimira” koji je inicirala Zajednica Crnogoraca u Makedoniji, te da su njeni autori dr Saša Cvetkovski, Dušan Ivanović, Ivan Jovović i Miroljub Miro Orlandić.

U ime Matice crnogorske koja je štampala katalog izložbe, predsjednik Dragan Radulović je naglasio da se prvi put na jednom mjestu nalazi ovoliko artefakata i likovnih prikaza posvećenih svecu iz više zemalja, te da će izložba obići više gradova Crne Gore i regiona.

Dvorcu je potom predstavljena monografija “Sveti Vladimir Dukljanski”, kapitalno djelo u izdanju Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” iz Podgorice i Narodnog muzeja Crne Gore. Na 400 strana luksuzne monografije čiji grafički dizajn potpisuje profesor Mile Grozdanić, prvi put je na jednom mjestu sakupljena i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru i opisan njegov kult sveca koji doseže sve do Slovenije. Osim istoriografije, u monografiji su i likovni prikazi, književni i hagiografski prilozi, a neki od njih prvi put su dostupni široj i stručnoj javnosti.

Predsjednik Fondacije Sveti Petar Cetinjski Dragoljub Rašović rekao je da je kult o prvom crnogorskom svetitelju svetom Vladimiru, “pod naknadnim imenom Sveti Jovan Vladimir”, najšire rasprostranjen na balkanskim prostorima, a naročito u Makedoniji, Albaniji i na Svetoj gori Atonskoj gdje se “u bugarskom manastiru Zograf čuva lobanja Svetog Vladimira”.

“Dobrotom igumana manastira, snimili smo je i tu fotografiju prvi put iznosimo u javnost u ovoj monografiji na čijoj smo pripremi i izradi radili tri godine. Stručna ekipa predvođena glavnim urednikom akademikom Sretenom Perovićem obišla je sve balkanske zemlje, posvećujući posebnu pažnju hramovima u kojima se nalaze, ikone, freske ili relikvije svetog Vladimira Dukljanskog. Kult ovog svetitelja ima utemeljenje u Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Za ostvarenje ovog složenog, uveliko naučno-istraživačkog projekta velika je zasluga saradnika iz Makedonije”, naveo je Rašović.

Zvanicama i posjetiocima promocije obratili su se i princ Nikola Petrović, ministarka nauke dr Sanja Vlahović, mr Milun Lutovac, Aleksandar Dajković iz Ministarstva kulture, prof. dr Saša Cvetkovski iz Skoplja i profesor Vladimir Nikolajevič sa moskovskog Univerziteta Lomonosov. Sopran Aleksandra Vojvodić-Jovović je uz pratnju na klaviru Ane Vukazić izvela dio opere “Balkanska carica”.

Bonus video: