Istorijski grad u kojem je sve počelo

Smatran je i herojem latinoameričkih ljevičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra i kritičar američkog intervencionizma širom svijeta, od Vijetnama do Čilea
66 pregleda 0 komentar(a)
bista Markeza u Kartaheni, Foto: Diariolamatriz.com
bista Markeza u Kartaheni, Foto: Diariolamatriz.com
Ažurirano: 24.05.2016. 07:33h

Pepeo kolumbijskog pisca i nobelovca Gabrijela Garsije Markesa položen je u istorijskm lučkom gradu Kartahena, u Kolumbiji, gdje je počeo svoju spisateljsku karijeru.

Članovi porodice Garsije Markesa, prijatelji i lokalni žitelji prisustvovali su u nedelju otkrivanju bronzane biste autora u kolonijalnom samostanu u Kartaheni. Bista se nalazi na vrhu komemorativnog kamena na kojem je položen dio pepela Gabrijela Garsije Markesa. Ostatak pepela ostaće u Meksiku, gdje je pisac decenijama živio i preminuo 2014. godine. Utvrđeni grad Kartahena bio je postavka za jedan od Markesovih najprodavanijih romana “Ljubav u doba kolere”.

Porodica kolumbijskog pisca i dalje održava kuću na obali mora u tom mjestu, kao i fondaciju koju je osnovao za obuku novinara u Latinskoj Americi. Gabrijel Garsija Markes bio je jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih djela, a među najpoznatijima su “Sto godina samoće”, “Pukovniku nema ko da piše” i “Jesen patrijarha”. Njegova epska novela “Sto godina samoće” iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Smatran je i herojem latinoameričkih ljevičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra i kritičar američkog intervencionizma širom svijeta, od Vijetnama do Čilea.

Bonus video: