Njegoševo stalno prisustvo na zemlji i u čovjeku

“Mene je interesovao onaj malo poznati Njegoš, onaj snovidovni, Njegoš između dva sunca, na granici između dva svijeta”, kazao je na Njegušima Martinović
108 pregleda 1 komentar(a)
Njeguši Miraš Martinović, Foto: Slavica Kosić
Njeguši Miraš Martinović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.05.2016. 12:47h

Ovdje na Njegušima istekla je najbistrija i najbriljantnija misao slovenskog juga, kroz Poslanice Petra I i filozofsku kosmiku Petra II Petrovića Njegoša. Mudrost crnogorskih gorštaka je sintetizovana, nadograđena njihovom genijalnošću, u teškim vremenima borbe za slobodu i nezavisnost ovog drevnog podlovćenskog prostora, slobode koju danas slavimo i uživamo, a u čije su temelje ugrađeni krv, kosti i duše naših predaka, kazao je direktor Narodnog muzeja Crne Gore prof. Pavle Pejović na Njegušima, na promociji romana “Drugoga sunca luče” Miraša Martinovića.

“Mene je interesovao onaj malo poznati Njegoš, onaj snovidovni, Njegoš između dva sunca, na granici između dva svijeta”, kazao je na Njegušima Martinović.

“Njegoš je izdržao trideset osam ljeta. Za to vrijeme kroz njega je prošao kompletan univerzum i ponovo se rodio. A on je naizgled umro. Iako takvi ne umiru. Čestice njihovoga duha ostaju u univerzumu i u ljudima. Otuda Njegoševo stalno prisustvo na ovoj zemlji i u njenom čovjeku”, kazao je autor.

Bonus video: