Pogledajte kako vlast, opozicija i građani vide Nikšić kroz deceniju nezavisnosti

Opozicionari ističu da je Nikšić privredno razoren te da zahvaljujući pogrešnom upravljanju danas nema ni 1.000 radnika zaposlenih u proizvodnji. Građani vide pomake, ali smatraju da su neznatni
7 komentar(a)
Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.05.2016. 18:20h

Tokom decenije nezavisnosti drugi po veličini grad u Crnoj Gori pretrpio je promjene. I dok iz vladajućeg DPS-a ističu da je ona konstruktivno uticala na Nikšić i da se prethodnih godina grad dosta izgradio, u opoziciji tvrde da to nisu bile prave investicije već samo krpljenje rupa nakon višedecenijske devastacije grada od strane istih koalicionih partnera.

Opozicionari ističu da je Nikšić privredno razoren te da zahvaljujući pogrešnom upravljanju danas nema ni 1.000 radnika zaposlenih u proizvodnji. Građani vide pomake, ali smatraju da su neznatni.

Crvene zastave koje se ovih dana vijore ulicama, podsjetile su građane Nikšića kako su birali na referendumu. Da je izbor bio dobar, te da grad u rukama DPS-a, naročito od maja 2006. godine ide uzlaznom putanjom nemaju dilemu oni koji ga trenutno vode. Hvale se ulaganjem u puteve.

"Izgrađen je magistralni put Risan-Niksić-Žabljak, izgrađena je obilaznica oko Nikšića, treće trake prema Podgorici i prema Trubjeli, put Vilusi-Petrovići. Sanirane su i rekontruisane praktično sve saobraćajnice u užem dijelu grada", kazao je menadžer opštine Nikšić Živko Kecojević.

Kecojević ističe da je Nikšić bogatiji za deset vrtića, koji su naročito građeni u prigradskim naseljima, da je rekonstruisan veći broj škola, kao i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Dom za đake i studente. Od posebnog značaja je izgradnja novog pozorišta, željezničke i autobuske stanice i rekonstrukcija aerodroma Kapino polje koja je u toku.

"Rekonstruisan je dio Željezare, čeličana i kovačnica sa značajnim sredstvima, izgrađeni su novi pogoni u MI Goranović, rekonstruisan nikšićki mlin, pekara", rekao je Kecojević.

U opoziciji to vide drugim očima. Po ko zna koji put ponavljaju da je Nikšić najveći tranzicioni gubitnik, a da aktuelna vlast praznih džepova samo održava Nikšić na aparatima.

"Nikšić umjesto da procvjeta, on sa novom vlasti koja je nastala najvećom političkom korupcijom u Crnoj Gori, u situaciji je da krpi rupe od istih koalicionih partnera", rekao je odbornik DF-a u SO Nikšić Janko Milatović.

Krpljenje rupa na lokaciji pijace, bivšeg pozorišta i Doma vojske je u toku.

Milatović kaže da je tokom decenije nezavisnosti sprovedena podgorizacija i budvanizacija Crne Gore, u kojoj je Nikšić ostao u zapećku. Podsjeća da je razvoj grada u direktnoj vezi sa brojem radnika zaposlenih u proizvodnji, a da je nakon neuspješnih privatizacija i stečaja u Nikšiću takvih ostalo manje od hiljadu.

"1986. godine imao je 24.000 radnika, od toga 18.000 vezanih samo za proizvodnju. Međutim, danas nema Metalca, Boksiti nemaju ni 200 radnika, Željezara nema 200, Autoprevoznog više nema, PTK od koga je nastala mljekara Nika sad je u stečaju", rekao je Milatović.

Iz decenije obnove nezavisnosti kao jedan od najvećih gubitnika izlazi Dom revolucije, za koji se ni nakon brojnih obećanja još ne nazire rješenje. Nakon 10 godina na čekanju je i rekonstrukcija trga, ali i kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, koji još nije u funkciji.

Bonus video: