Svakog dana 15 minuta vježbe: Bez izgovora!

Redovna, umjerena vježba pomaže vam da brže zaspite i omogućava dublji san
65 pregleda 2 komentar(a)
hodanje, šetnja, Foto: Shutterstock
hodanje, šetnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.05.2016. 07:17h

Istraživanje koje je sprovođeno tokom 13 godina, u kojem je učestvovalo oko 416 hiljada ljudi pokazalo je da 15-minutna vježba može da produži životni vijek uz mnoge druge zdravstvene prednosti koje donosi. Svakodnevna vježba pomaže tijelu da izbjegne mnogobrojne zdravstvene komplikacije uključujući dijabetes, rak i srčana oboljenja.

Prednosti

Održavanje težine

Pokazalo se da redovna vježba pomaže da se održi tjelesna težinu u zdravim okvirima. Što više vježbate to više kalorija trošite.

Zaštita od oboljenja

Uobičajene zdravstvene komplikacije poput visokog holesterola, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i srčanih oboljenja često se pojavljuju zbog sjedilačkog načina života. Umjerena fizička aktivnost štiti i jača imunološki sistem.

Poboljšanje raspoloženja

Osim fizičkih koristi redovna vježba ima pozitivan uticaj na raspoloženje. Vježba podstiče opuštanje određenih hormona koji vode do osjećaja opuštenosti i dobrobiti. Takođe s većo brigom o tijelu povećava se i samopouzdanje.

Bolji san

Redovna, umjerena vježba pomaže vam da brže zaspite i omogućava dublji san.

Više energije

Redovita fizička aktivnost jača mišiće i poboljšava izdržljivost. Takođe, pluća i srce rade djelotvornije i osiguravaju vam više energije. Neke ideje za 15 minuta vježbe:

- Šetnja po susjedstvu, ali ne opuštena nego nešto brža. - Trčite. - Provedite 15 minuta na pokretnoj traci za trčanje. - Ako dižete tegove petnaest minuta je dovoljno da ojačate cijeli gornji dio tijela. - Vježbajte uz omiljeni DVD. - Čistite po stanu, usisajte, obrišite prašinu, operite prozore i pod. - Zatvorite prozore, pojačajte glazbu i plešite. - Parkirajte automobil 15 minuta dalje od doma i brzo hodajte do kuće.

Bonus video: