Priznanje Svetozara Marovića najbrže do cilja

Potpisani dogovor tužilaca sa Svetozarom Marovićem ekspresno je poslat iz Specijalnog tužilaštva tri dana nakon potpisivanja
201 pregleda 19 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Kurir.rs
Svetozar Marović, Foto: Kurir.rs
Ažurirano: 21.05.2016. 07:06h

Podgoričkom Višem sudu dostavljeni su juče sporazumi koje su sa Specijalnim tužilaštvom potpisali Svetozar Marović, Dragan Marović, Lazar Rađenović, Aleksandar Armenko i preduzeće “Copyright”.

Potpisani sporazumi proglašeni su tajnim dokumentima, pa je javnost uskraćena za detalje tih akata.

Potpisani dogovor tužilaca sa Svetozarom Marovićem ekspresno je poslat iz Specijalnog tužilaštva tri dana nakon potpisivanja.

Marović je fotografisan prekjuče u u beogradskom tržnom centru “Ušće”.

Sporazum koji je ranije potpisao njegov sin Miloš Marović četiri mjeseca “putovao” je do suda, jednako kao i onaj koji je utanačio Lazar Rađenović.

O nagodbama tužilaštva sa Marovićima, Rađenovićem, Armenkom i “Copyrightom” konačnu riječ daće Viši sud.

Taj sud prethodno je prihvatio nagodbu koju je sa tužiocima potpisao direktor kompanije Tradeunique Goran Bojanić u slučaju TQ Plaze, ali su detalji presude takođe sakriveni od javnosti.

Funkcioner DPS-a 16. maja potpisao je sa Specijalnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, na osnovu koga će u pritvoru provesti tri godine i deset mjeseci zatvora.

Iako su ga svjedoci saradnici označili kao vođu budvanske kriminalne družine, tužioci navodno tokom istrage nisu došli do dokaza da je Marović novac uzimao za sebe.

Zbog toga od njega navodno nije ni traženo da vrati novac, ali je pristao na odluku da zbog počinjenih nezakonitosti uplati dva puta po 50.000 eura u humanitarne svrhe.

Istog dana kada su postigli dogovor sa Marovićem, tužioci su se nagodili i sa Rađenovićem. Nekadašnji predsjednik Opštine Budva pristao je da odrobija dvije godine i vrati državi 30.000 eura.

Zbog pravosnažne presude u predmetu “Košljun” Rađenović je juče otišao na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i osam mjeseci.

Par dana ranije i Svetozarev brat Dragan tužiocima je priznao da je kriv za višemilionske malverzacije. Njemu su tužioci tražili da se državi oduži tako što će iza rešetaka provesti godinu i pet mjeseci.

Od sina nekadašnjeg predsjednika državne zajednice SiCG Miloša Marovića tužioci su tražili da vrati 380.000 eura i da u zatvoru provede godinu dana, na šta je pristao.

Hapšenja zbog višemilionskih malverzacija u Budvi počela su sredinom avgusta prošle godine.

Specijalno tužilaštvo od tada je iza rešetaka poslalo više od dvadeset nekadašnjih budvanskih funkcionera i biznismena.

Većina ih je izašla iz pritvora, a ni u jednom od budvanskih predmeta tužilaštvo još nije podiglo optužnicu.

Aleksandru Armenku pola godine robije i da plati 675.000

Nekadašnji direktor “Copyrigtha” Aleksandar Armenko sa tužiocima se dogovorio da provede pola godine u ćeliji spuškog zatvora, dok će firma kojom je upravljao u opštinsku kasu morati da vrati 675.000 eura.

U sporazumima Armenka i kompanije, koji su juče proslijeđeni na odlučivanje Višem sudu, ne pominje se sadašnji vlasnik “Copyrighta” Marko Kentera.

On nije ni na spisku optuženih za malverzacije, iako je sporazumom konstatovano da je njegovo preduzeće oštetilo budžet Budve i za 1.100.000 eura prebačenih na račune mještana Ilije Armenka i Đorđa Medina.

Novac je završio u džepovima Petrovčana nakon što je “Copyright” fingirao kupovinu njihovih placeva, kako bi im vratio dug koji je prema njima imao Svetozar Marović.

Marovićevo prizanje krivice ubrzalo je zaključenje sporazuma sa “Copyrightom” i zatvorilo aferu “Osmoza” - izgradnju postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala.

Medin i Ilija Armenko, pozajmili su Maroviću 750.000, odnosno 350.000 eura, kako bi vratio milionske dugove prema banci.

Kako nije uspijevao da im vrati novac, namirenje je stiglo preko Copyrighta - tako što je firma kupila njihovu zemlju na Kruševici i Buljarici.

Copyrght se uknjižio na zemlju i uplatio im iznos koji su pozajmili Maroviću, ali se zemlja i dalje vodi na Copyright.

Ilija Armenko nedavno je tražio od Specijalnog tužilaštva da ne zaključuje sporazum sa starijim Marovićem, dok mu ne bude vraćen novac.

Bonus video: