Tajni sporazum ANB i MUP: Služba čita sve podatke o građanima

U tužbi MANS-a piše da je ANB-u od februara 2014. godine omogućen pristup svim evidencijama i registrima Ministarstva unutrašnjih poslova...
69 pregleda 0 komentar(a)
dokumenti, Foto: Shutterstock
dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.05.2016. 06:55h

Agencija za nacionalnu bezbjednost ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima koji se nalaze u elektronskoj bazi Ministarstva unutrašnjih poslova, a sporazum kojim su im takva prava data proglašen je tajnim.

Zbog toga su zaposleni u MANS-u podnijeli tužbu protiv ova dva državna organa, tražeći da se takav sporazum proglasi ništavim.

Država, međutim, ne vidi ništa sporno u ovome, navodeći da je njihov tužbeni zahtjev neosnovan.

U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, i Dejana Milovca i Veselina Bajčete piše da je sporazumom od februara 2014. godine, ANB-u omogućen pristup svim evidencijama i registrima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pojašnjavaju da je takvim sporazumom službenicima ANB-a omogućeno da, po sopstvenoj procjeni, pristupaju i preuzimaju podatke i informacije o građanima, koji se odnose na državljanstvo, lične karte, prebivalište i vođenje registra prebivališta, birački spisak, jedinstveni matični broj, lično ime, matične registre, evidenciju vozila...

U tužbi se dodaje i da način na koji službenici ANB-a pristupaju ličnim podacima građana, ne smije ostati tajan jer se radi o proceduri koja mora obezbijediti minimum zaštite od zloupotreba.

“Objavljivanje načina na koji službenici ANB-a pristupaju ličnim podacima građana u obavljanju dužnosti, ne može ugroziti ostvarivanje funkcije Agencije, jer građani moraju znati na koji način i kada bi mogli doći u situaciju da ANB obrađuje njihove lične podatke”, piše u tužbi.

Navode da je sporazum suprotan Ustavu i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i podsjećaju da je sud pravosnažno proglasio ništavim sporazum između Uprave policije i Mtela, koji je tajno i neograničeno omogućavao policiji da prikuplja lične podatke građana.

Zastupnica države Milenka Vukčević na jučerašnjem suđenju kazala je da MUP ne može da dostavi sudu sporni Sporazum, jer ga je ANB označio stepenom tajnosti, prema Zakonu o tajnosti podataka.

Advokat Veselin Radulović istakao da ne vidi zašto bi sporazum bio tajan, s obzirom da bi trebalo da sadrži proceduru i uslove pod kojima ANB pristupa svim registrima MUP-a, što svakako mora biti poznato građanima.

Sudija Rašo Simović najavio je da će na sljedećem ročištu direktno od ANB-a tražiti dostavljanje tog sporazuma.

Građani možda saznaju da li je ANB koristio njihove podatke

Načelnica Odjeljenja za zaštitu ličnih podataka u MUP-u Zora Čizmović, juče je navela da su za zaključivanje Sporazuma dobili saglasnost od Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) i Direkcije za tajne podatke.

Dodala je da MUP nije nadležan da kontroliše da li je traženi podatak iskorišćen u svrhe za koje je tražen, već da to može da provjerava jedino AZLP.

Da bi ANB dobio informaciju sa računara MUP-a, rekla je, njihov elektronski zahtjev mora da sadrži objašnjenje zbog čega im ti podaci trebaju...

“Prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, MUP 10 godina čuva fajlove ko je i kad ulazio i gledao nečije lične podatke”, navela je ona.

Rekla je da, ukoliko građanina interesuje da li je ANB koristio njihove podatke, tu informaciju mogu dobiti u MUP-u, ukoliko Agencija nije ograničila takvu informaciju.

Bonus video: