Šekspirova “Bura” po predanju o Vladimiru

Monografija donosi nove detalje o Vladimiru
56 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Foto: Radomir Petrić
Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.05.2016. 18:13h

Predanje o dukljanskom knezu Vladimiru i njegovoj ženi Kosari Vilijem Šekspir je iskoristio kao podlogu za svoje djelo “Bura”, o čemu je prvi put pisao teatrolog sa Oksforda 1940, saopšteno je juče na konferenciji za medije u JP Kulturni centar Bar (KCB) kojom je najavljen program obilježavanja decenije obnove nezavisnosti, hiljadu godina državnosti i hiljadu godina od smrti slavnog dukljanskog kneza, pa zatim i sveca.

Direktor KCB Ćazim Nikezić najavio je da će večeras u 21 sat u Dvorcu kralja Nikole početi koncert dua Dina Desančić - Safet Drljan, a da će glavni program biti održan u nedjelju 22. maja - u Galeriji “Velimir A. Leković” u 19 i 30 biće otvorena izložba “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“, organizovana u saradnji sa Maticom crnogorskom i Udruženjem Crnogoraca iz Makedonije, te u 20 sati u Dvorcu, promocija Monografije “Sveti Vladimir Dukljanski”. Na izložbi će u ime Matice crnogorske govoriti predsjednik Dragan Radulović, a izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

Mr Milun Lutovac, upravnik galerije, istakao je da se duhovnost, slava i moć Slavnog grada Bara ogledaju kroz kult Svetog Vladimira. Zamjenik urednika monografije, mr Ivan Jovović rekao je da je ona publikovana u izdanju Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” iz Podgorice i Narodnog muzeja Crne Gore, da ima međunarodni karakter i da su u njenoj izradi učestvovala referentna naučna lica iz Crne Gore i inostranstva.

“U Monografiji je prvi put sakupljena i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru, i na jednom mjestu opisan njegov kult od Bugarske do Slovenije. Osim istoriografije, u Monografiji su i likovni prikazi svetog Vladimira, književni i hagiografski prilozi, neki od njih prvi put dostupni široj i stručnoj javnosti , kazao je Jovović.

Bonus video: