Odbijena optužba protiv Velije Hota: Zastarilo krivično gonjenje

Sud je odbio optužbu protiv Hota kojom je predstavljeno da je 2004. godine prikrio način pribavljanja i porijeklo 17.000 eura
148 pregleda 1 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.05.2016. 13:21h

Sudija Biljana Uskoković danas je u Višem sudu u Podgorici izrekla prvostepenu presudu kojom se odbija optužba protiv okrivljenog Velije Hotu iz Rožaja, optuženog za pranje novca.

Sudija je u obrazloženju svoje odluke navela da je nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja protiv okrivljenog i to 3. avgusta 2014. godine.

„Zastara je nastupila prije nego što je predmet došao u rad u Višem sudu u Podgorici“, rekla je sudija.

Sud je odbio optužbu protiv Hota kojom je predstavljeno da je 2004. godine prikrio način pribavljanja i porijeklo 17.000 eura, za koji je oglašen krivim u Okružnom sudu u Mariboru u Sloveniji, zbog kupovine kilograma heroina 1999. godine za 34.000 DEM. Prema optužnici, Hot je ovaj novac stavio u legalan platni promet Crne Gore tako što je kupio dva poslovna prostora u Baru, čime bi izvršio krivično djelo pranje novca.

Sudija Uskoković je rekla da je optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju od 20. marta 2014., okrivljeni Velija Hot optužen da je počinio „produženo krivično djelo pranje novca“. Specijalni tužilac u Podgorici je 13. aprila 2014., izmijenio pravnu kvalifikaciju i optužio ga za „pranje novca“.

„U konkretnom slučaju primjenjuje se blaži zakon za okrivljenog i to onaj iz 2010. Ranijim zakonom, za pranje novca je bila propisana kazna od jedne do osam godina zatvora. Izmjenom zakona iz 2010, za ovo krivično djelo je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina. Zastara krivičnog gonjenja nastupa kada od dana izvršenja krivičnog djela, a u ovom predmetu 02. avgust 2004., protekne pet godina, a apsolutna zastara nastupa kada protekne dvostruko od propisane kazne, a to je 03. avgust 2014.“, navela je između ostalog u obrazloženju presude sudija Uskoković.

Bonus video: