Pomorsko-industrijska baština Boke Kotorske

Centralna tema ovogodišnje konferencije koja je okupila stručnjake iz više država svijeta, je 150 godina od kako je austrougarski pomorski oficir Ivan Vukić Luppis izumio torpedo
105 pregleda 3 komentar(a)
stanica u Kumboru, Foto: Siniša Luković
stanica u Kumboru, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.05.2016. 12:07h

Rukovodilac Zbirke pomorskog naselja Porto Montenegra iz Tivta Dražen Jovanović i kustos pomorsko -tehničke zbirke Pomorskog muzeja u Kotoru Ilija Mlinarević predstaviće danas u Rijeci na VII Međunarodnoj konferenciji industrijske baštine, svoj zajednički rad na temu pomorske i industrijske baštine Boke Kotorske iz druge polovine XIX i prve polovine XX vijeka. Predstavnici dva bokeljska pomorska muzeja u Rijeku su otputovali na poziv tamošnje Udruge za zaštitu i promociju riječke industrijske baštine “Pro Torpedo”, a koja već nekoliko godina uspješno organizuje međunarodne naučne skupove posvećene pomorskoj i industrijskoj baštini Evrope.

Centralna tema ovogodišnje konferencije koja je okupila stručnjake iz više država svijeta, je 150 godina od kako je austrougarski pomorski oficir Ivan Vukić Luppis izumio torpedo. Upravo će razni aspekti razvoja i upotrebe torpeda kao jednog od najrazornijeg i najefikasnijeg oružja u istoriji ratovanja na moru, biti u centru pažnje brojnih eksperata iz više država svijeta koji su se okupili na trodnevnom skupu u Muzeju istorije i pomorstva hrvatskog priobalja u Rijeci.

Jovanović i Mlinarević će na konferenciji predstaviti pomorsko -industrijsku baštinu Boke Kotorske sa naglaskom na bogat istorijat nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal koje je u Tivtu radilo 117 godina, kao i nekadašnju hidroavijacijsku bazu RM Austro-Ugarske, odnosno Kraljevske mornarice Jugoslavije u Kumboru. Boka je bila prvo mjesto u na današnjoj teritoriji Crne Gore odakle su u proljeće 1913. poletjeli prvi avioni na ovim prostorima, a iste godine ovdje su stigle i prve austrougarske podmornice kojima su torpeda bila glavno naoružanje.

Poseban aspekt u prezentaciji dvojice crnogorskih stručnjaka čini pregled rada i života kapetana bojnog broda Miroslava Štumbergera, jednog od najsposobnijih inovatora i tehničkih izumitelja sa početka XX vijeka koji je bio komandant Komande podvodnog oružja u Kumboru, gdje je dvadesetih godina prošlog vijeka, usvavršavao torpeda i čak podigao posebnu lansirnu stanicu za njihovo ispitivanje. Ovaj jedinstveni objekat kulturno-istorijske i industrijske baštine Boke, jedan od samo tri postojeće obalne torpedne lansirne ispitne stanice u Evropi, srušen je prošle godine, jer su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo kulture Crne Gore procijenili da lansirna stanica Kumbor nema nikakvu istorijsku i kulturnu vrijednost, pa su kompaniji Azmont, koja tamo gradi turistički rizort, dozvolili da je do temelja sruši radi gradnje marine za megajahte.

Bonus video: