Odgođeno suđenje Šariću i Lončaru: Sud čeka papire sa Kipra

Sudija Zoran Smolović obrazložio je da je vijeće prihvatilo predlog kako ne bi ostalo dilema u tom postuku i kako bi odluku mogli da donesu nakon što utvrde sve činjenice
3 komentar(a)
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2016. 09:15h

Suđenje Dušku Šariću i Jovici Lončaru odgođeno je na neodređeno vrijeme, dok iz Norveške i sa Kipra ne stigne bankarska dokumentacija o transferu nešto više od šest miliona eura, za koje vještak do sada nije mogao da utvrdi odakle potiču.

To je juče odlučilo vijeće Apelacionog suda, u nastavku suđenja Pljevljacima optuženim za pranje oko 19.000.000 eura.

Sud je takvu odluku donio prihvatajući advokata odbrane Borivoja Đukanovića.

Sudija Zoran Smolović obrazložio je da je vijeće prihvatilo predlog kako ne bi ostalo dilema u tom postuku i kako bi odluku mogli da donesu nakon što utvrde sve činjenice.

“Bez obzira na to što je branjenik dostavio dokumentaciju, Sud će pokušati zamolbenim putem da traži dokumentaciju od Nordea banke iz Osla i sa Kipra”, kazao je Smolović.

Najavio je da će tražiti da se banke izjasne odakle potiču 6.200.000 eura i da li je taj novac konvertovan u dolare, pa uplaćen na dva računa firmi koje su bile u vlasništvu sada pokojnog Dragana Dudića Frica.

Zastupnik optužbe Petar Kapuci nije se protivio odluci suda, ali je predložio da pribave bankarsku dokumentaciju od otvaranja do gašenja računa tih kompanija.

Đukanović smatra da se iz dokaza koje će sud tražiti zvaničnim putem, vidi da je novac legalno transferisan, a ne “opran”.

“Prihvatanjem dokaza odbrane, pribavljenim iz Norveške, u najčvršćem sam uvjerenju da će svi činjeničini i pravni apsekti optužnice biti u svemu diskreditovani. Konkretno, kada ovaj dokaz bude obezbijeđen putem međunarodno - pravne i izveden na glavnom pretresu i za laika će biti jasno da su svi elementi na kojima je poičivala optužnica bili bez iole ozbiljnijeg utemeljenja”, kazao je Đukanović.

Bonus video: