Otvoreno renovirano odjeljenje Bokeljske mornarice

Projekcija filma "Kolo Bokeljske mornarice" biće svakodnevni programski sadržaj u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice, u Pomorskom muzeju
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2016. 09:45h

U Palati Grgurina u Kotoru svečano je otvoreno renovirano odjeljenje Bokeljske mornarice Pomorskog muzeja.

U okviru manifestacije "Muzej, mladost, muzika", koja se organizuje povodom obilježavanja 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore prikazan je i film "Kolo Bokeljske mornarice", kojim se na poseban način valorizuje ovo nematerijalno kulturno dobro, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar Pavle Goranović je kazao da određena kulturna dobra Crne Gore predstavljaju toliko značajan segment ovdašnjeg nasljeđa, ali i društvene prepoznatljivosti, da je njihova vrijednost u različitim vremenima nemjerljiva.

"Jedna od takvih inicijativa, kao dio suštine kulturnog identiteta ovih prostora, svakako je večerašnje otvaranje obnovljenog odjeljenja Bokeljske mornarice, kojim će se ponuditi podrobniji uvid u bogatu ostavštinu kotorskih i bokeljskih pomoraca”, istakao je Goranović.

Podsjetio je da je Bokeljska mornarica od jula 2013. godine i zakonom zaštićeno nematerijalno kulturno dobro države.

"Ovo je naš zajednički doprinos obilježavanju 1000 godina crnogorske državnosti i decenije obnove naše nezavisnosti, i obaveza prema svima koji baštine vrijednosti Bokeljske mornarice", dodao je Goranović.

Direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević kazala je da će se u Palati Grgurina, svih 365 dana čuti melodija kola, te da će svi turisti moći da uživaju i u vizuelnom doživljaju kola, koje će se prikazivati na velikom ekranu, u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice.

Projekcija filma "Kolo Bokeljske mornarice" biće svakodnevni programski sadržaj u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice, u Pomorskom muzeju.

Galerija

Bonus video: