Ista priča na 15 raznih načina

“Bilo je potrebno samo 35 godina da savladam ovu tehniku. Studirao sam za dramskog glumca, da riječima nasmijem publiku, ali nisam studirao mimiku. Predstavu izvodimo od 1992. i izvodili smo je 1200 puta u oko 40 zemalja”
1 komentar(a)
iz predstave "pismo", Foto: Zetskidom.me
iz predstave "pismo", Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 18.05.2016. 09:46h

U okviru MIT festivala 2016. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom preksinoć je odigrana predstava “Pismo”, Danskog teatra Paolo Nani.

“Pismo” je komad koji je poznat na međunarodnom nivou, i najizvođeniji je performans u Danskoj. Međunarodna štampa je predstavu “Pismo“ nazvala kultom i klasikom, koji i dalje privlači publiku različitog godišta i kulture. Status kultne predstave “Pismo” je potvrdilo i na Cetinju izazvavši salve smijeha i podigavši publiku Zetskog doma na noge.

“Predstava je bila divna. Publika je odlično reagovala, bila je puna entuzijazma i uključena u komad. Na početku su bili u šoku, ali onda su polako počeli da shvataju i da se smiju onome što se dešava na sceni”, kazao je Paolo Nani novinarima nakon predstave.

U “Pismu” je ista priča ispričana na 15 potpuno različitih načina: u vestern stilu, u stilu nijemog filma, bez ruku, kao horor, cirkusantski, iznenađeno, vulgarno, pripito, magično… No sve varijacije imaju dvije zajedničke stvari: ni riječ nije izgovorena, a rezultat je veoma duhoviti krešendo igara i iznenađenja. Kvalitet “Pisma” je baziran na jednostavnosti: bez scenografije, bez posebne rasvjete, nema specijalnog efekta, specijalnih kostima, preciznost, vrijeme i fantazija. Predstava je puna detalja, gegova od početka do kraja i ne daje nijedan minut pauze u smijehu publike.

“Bilo je potrebno samo 35 godina da savladam ovu tehniku. Studirao sam za dramskog glumca, da riječima nasmijem publiku, ali nisam studirao mimiku. Predstavu izvodimo od 1992. i izvodili smo je 1200 puta u oko 40 zemalja”, kazao je glumac.

Paolo Nani teatar je osnovan u Vordingborgu u Danskoj, 1995. godine. Od tada Paolo Nani proizveo je veoma malo predstava, a sve su imale izuzetnog uspjeha u međunarodnom pozorišnom svijetu. Paolo Nani je nadaleko poznat po svom izvanrednom osjećaju za vrijeme, duhovitom i preciznom govoru tijela i majstorstvu u facijalnim ekspresijama.

“Pismo”, “Umjetnost umiranja”, “Jekill & Hide” i “Jekill na ledu” napravljeni su za ulicu, to su četiri najpopularnija performansa Paola Nanija, koji se i dalje igraju na pozornicama širom svijeta. “Mala katastrofa” je Nanijeva najnovija produkcija.

Bonus video: