Pokrenuta istraga o umiješanosti ruskih vlasti u doping aferu

0 komentar(a)
Njujork Tajms, Foto: Reuters
Njujork Tajms, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2016. 09:52h

Američko tužilaštvo počelo je istragu o učešću više ruskih atletičara u doping programu koji je finansirala država, prenosi Njujork tajms.

Vijest o otvaranju istrage potvrdili su izvori koji su željeli da ostanu anonimni.

Istragu je pokrenulo Vrhovno tužilaštvo SAD i ona će obuhvatiti sportiste, zvaničnike ruske vlade, institucije za borbu protiv dopinga i sve koji bi mogli imati koristi od te afere, prenosi Njujork tajms.

Izvori bliski istrazi potvrdili su agenciji Asošijejtid pres da FBI učestvuje u rasvjetljavanju doping skandala u Rusiji.

Prema prošlogodšnjim navodima Svjetske anti-doping agencije (WADA), u Rusiji je otkrivena organizovana doping mreža koju je finansirala država.

Grigorij Rodčenkov, bivši čelnik ruske laboratorije za kontrolu dopinga koji živi u Los Anđelesu, priznao je da je tokom kontrole učesnika Olimpijskih igara u Sočiju zamjenjivao pozitivne uzorke urina za čiste uz pomoć pripadnika ruske bezbjedonosne službe.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko potvrdio je u kolumni za britanski Sandej tajms da u Rusiji postoji problem sa dopingom i da je to sramota, ali je negirao umiješanost ruske vlade, dok su drugi ruski zvaničnici britanskom listu zaprijetili tužbom.

Bonus video: