Bukerova nagrada Južnokoreanki: Roman o vegeterijanstvu koje je uništilo brak

“Vegetarijanku” je kritika ocijenila kao “čudan i uznemirujući roman”, “mračnu priču u kojemu prkosno vegetarijanstvo razara jedan brak”. Potaknuta fantastičnim snom, supruga odluči da prestane da jede meso, što njenog supruga s vremenom dovodi do ludila
63 pregleda 0 komentar(a)
Hna Kang (Novina)
Hna Kang (Novina)
Ažurirano: 18.05.2016. 10:00h

Han Kang iz Južne Koreje dobitnica je ovogodišnje Međunarodne Man Buker nagrade za roman “The Vegetarian” (Vegetarijanka).

“Velika mi je čast”, izjavila je 45-godišnja Han Kang koja je u Južnoj Koreji priznata autorka.

Nagrada je dodijeljena u ponedjeljak veče u Londonu, na osnovu jednoglasne odluke petočlanog žirija. U konkurenciji su bili i turski književnik Orhan Pamuk i misteriozna italijanska autorka Elena Ferante.

Predsjednik žirija Bojd Tonkin kazao je da je riječ o “lirskom i potresnom” djelu.

Roman “Vegetarijanka” govori o ženi koja u želji da odbaci brutalnost prestaje da jede meso, a žiri je ocijenio da je u pitanju “snažno i originalno djelo”.

“Vegetarijanku” je kritika ocijenila kao “čudan i uznemirujući roman”, “mračnu priču u kojemu prkosno vegetarijanstvo razara jedan brak”. Potaknuta fantastičnim snom, supruga odluči da prestane da jede meso, što njenog supruga s vremenom dovodi do ludila.

Međunarodna Man Buker nagrada je prestižno priznanje koje se dodjeljuje za knjigu stranog autora pisanu na engleskom ili prevedenu na engleski. Ustanovljena je u 2005. i do sada je dodjeljivana na svake dvije godine. Ubuduće će se dodjeljivati godišnje.

Prvi put ove godine autor dijeli nagradu sa prevodiocem. Debora Smit kojoj je tri godine trebalo da savlada korejski da bi se upustila u prevođenje, i Han Kang podijeliće novčanu nagradu od 50.000 funti (63.500 eura).

Bonus video: