Osude rasističkog napada na mladog Roma u Podgorici

"Izražavamo nadu da momak koji je žrtva nasilja nije pretrpio teže tjelesne povrede i da će se brzo oporaviti i od drugih posljedica prikazanog brutalnog nasilja"
106 pregleda 0 komentar(a)
prebijanje romskog mladića, Foto: Screenshot (Facebook)
prebijanje romskog mladića, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 18.05.2016. 17:49h

Građanski pokret URA najoštrije osuđuje jučerašnji verbalni napad i prebijanje romskog mladića, koje se desio u Podgorici.

"Zahtjevamo od nadležnih da se počinioci što prije pronađu i adekvatno kazne. Taj nemili događaj ne treba da čudi, kad nam se jedan broj poslanika sa sve premijerom ponaša onako kako se ponaša u Skupštini Crne Gore. Ako uzmemo u obzir da su prenosi skupštinskih zasjedanja postali omiljeni „riality show“, onda je oponašenje njihovih poteza (psovanje, pljuvanje, upućivanje otvorenih pretnji, nasrtanje, pozivi na fizički obračun i sl) za očekivati. DPS-u i njihovim satelitima su, uoči desetegodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, usta puna multikulturalizma, multietičnosti i multikonfesinalnosti. U praksi to izgleda ovako - dva bahata mladića, napadaju i mučki prebijaju romskog mladića u sred bijela dana. Čojski nema što?! Želimo da vjerujemo da su ovi neljudski postupci rijetki i da će se procesuiranjem i adekvatnim kažnjavanjem počinioca dati primjer drugima da nagomilani stres i nezadovoljstvo ne iskaljuju batinjanjem bespomoćnih, nego da se obrate stručnjacima za pomoć. Ako oni to sami ne urade onda je država u obavezi da im pomogne i eventualno zbrine u odgovarajuće institucije, sto penalnog, sto kurativnog karaktera. Nažalost, naša država samo na papiru ima neophodne institucija ovog tipa, a o stručnom kadru da i ne govorimo. Plašimo se da bi pričom o svim propustima naše države mogli otvoriti „Pandorinu kutiju“, koju iz poštovanja prema napadnutom mladiću ovoga puta nećemo dirati", navodi se u saopštenu URA koje potpisuje Miloš Konatar, koordinator Tima za socijalnu politiku Građanskog pokreta URA.

U saopštenju se dodaje da ovo nije slika Crne Gore s kojom želimo da dočekamo desetogodišnjicu obnove nezavisnosti.

"Zato zahtjevamo najstrožije kažnjavanje počinioca, koji su svojim sramnim postupkom oblatili citavu Crnu Goru, zbog kojih se stidimo i priznajemo da mi kao drušvo još nismo u dovoljnoj mjeri spremni da prihvatimo druge i drugačije, uz obavezu da to što hitnije prevaziđemo", zaključuje se u saopštenju.

CGO: Strahujemo da je ovaj najnoviji slučaj nasilja samo “vrh ledenog brijega”

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije osuđuje nasilje koje su počinila dvojica muškaraca nad mladićem romske nacionalnosti u Podgorici, a koje je zabilježeno na snimku i poslednjih nekoliko dana dijeljeno na društvenim mrežama, saopšteno je iz ove NVO.

"CGO poziva nadležne institucije da hitno identifikuju i adekvatno kazne nasilnike primjenom odredbi o zločinu iz mržnje kako bi se poslala jasna poruka da su rasističko nasilje i diskriminacija neprihvatljivi u crnogorskom društvu. Stavovi građana o Romima su i dalje dominantno obojeni stereotipima, predrasudama i mržnjom, a socijalna distanca prema Romima ima alarmantne razmjere, o čemu svjedoče i rezultati istraživanja o diskriminaciji koje je CGO sproveo među crnogorskim građanima početkom 2016. godine. Strahujemo da je ovaj najnoviji slučaj nasilja samo “vrh ledenog brijega”, jer brojni drugi ostanu neprijavljeni iz straha i neinformisanosti žrtava. Verbalno i fizičko nasilje nad Romima dešava se svakodnevno - na ulici, u samoposluzi, u školi među mlađim generacijama kao vršnjačko nasilje. Mnogi mladi Romi napuštaju školu upravo zbog stalnog pritiska i diskriminacije koje doživljavaju od svojih vršnjaka, što doprinosi učvršćivanju začaranog kruga, koji vraća Rome u izolaciju i spriječava njihovo integrisanje u društvo", navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje Petar Đukanović, koordinator programa.

Dodaje se da je u borbi protiv rasizma i diskriminacije prema Romima sankcionisanje nasilja samo jedan neophodan, ali ne i dovoljan potez.

"Rasizam se uči, jer se strah kao osnova za nastajanje predrasuda a zatim i nasilja i diskriminacije usvajaju i podstiču kroz proces vaspitanja od najranijih dana. Nažalost, odbacivanje i netolerancija prema Romima izraz su neizgrađene kulture ljudskih prava koja se prenosi generacijama. Sa druge strane, obrazovni programi opšteg obrazovanja i programi za obuku nastavnika ne posvećuju pažnju Romima kao integralnom dijelu istorije i kulture Crne Gore. Nasilje koje se desilo alarm je za buđenje svih institucija sistema, prije svega institucija obrazovanja da ulože napor da sa nivoa planova, strategija i retorike pređu na konkretne i suštinske aktivnosti koje će doprinijeti punoj integracijo i inkluziji romske populacije u crnogorsko društvo. Dodatno, potrebno je raditi na daljem usavršavanju programa koji treba da suzbijaju ukorijenjivanje nasilja kao modela ponašanja i komunikacije, koji populariše širi društveni kontekst", kazali su iz CGO.

Ističu da će nastaviti da, kroz svoje obrazovne programe, u radu sa mladima unaprijeđuju razumijevanje izazova sa kojima se Romi suočavaju u ostvarivanju ljudskih prava u društvu, kako bi se jačali solidarnost i tolerancija kao vrijednosti od značaja za ukupni razvoj crnogorskog društva u kojem Romi ne smiju biti građani drugog reda.

NVO Juventas i UNICEF CG takođe su osudili rasistički napad na mladog Roma u Podgorici i pozdraviili najave nadležnih da će upotrijebiti svoje kapacitete da se utvrde sve činjenice vezane za ovaj događaj, te identifikuju i procesuiraju počinioci.

"Uzimajući u obzir veoma snažnu socijalnu distancu većinske populacije prema romskoj manjini, broj Roma na pozicijama odlučivanja, broj Roma angažovanih u policiji, broj zaposlenih Roma, obuhvat Roma u stanju potrebe različitim oblicima socijalne zaštite, obuhvat obrazovnim programima, posebno srednjim obrazovanjem, na žalost, lako zaključujemo da su Romi u izrazitom riziku od socijalne isključenost. Pobrojano sa sobom nosi i nepovjerenje u institucije sistema, manje učestao kontakt sa institucijama i veću izloženost diskriminaciji, pa i nasilju", navodi se u saopštenju Juventasa

Iz te NVO dodaju da slučajevi nasilja nad Romima, uzimajući u obzir da su nerijetko rasistički, te imaju karakteristike zločina iz mržnje, moraju biti oštro sankcionisani i biti prioritet u postupanju policije i tužilaštva.

"Neprijavljivanje napada koje trpe građani, često oslikava nedostatak povjerenja žrtve da će institucije stati na kraj problemu sa kojim se suočavaju. Izražavamo nadu da momak koji je žrtva nasilja nije pretrpio teže tjelesne povrede i da će se brzo oporaviti i od drugih posljedica prikazanog brutalnog nasilja. U isto vrijeme očekujemo i da nasilnici odgovaraju pred pravosudnim organima. Da bi bili društvo jednakih i hrabrih, moramo adekvatnije stati na put nasilju. Crna Gora mora biti zemlja sa nultom tolerancijom prema rasizmu i nasilju motivisanom mržnjom", zaključuke se u saopštenju Juventasa.

UNICEF: Romska djeca imaju ista ljudska prava kao i sva djeca

UNICEF je duboko zabrinut zbog nasilja koje je nedavno izvršeno nad maloljetnikom romske nacionalnosti u centru glavnog grada.

Romska djeca imaju ista ljudska prava i slobode kao i sva druga djeca.

Diskriminacija i nasilje se ne smiju tolerisati, jer je obezbjeđivanje punog poštovanja prava romske djece na jednakoj osnovi kao i za drugu djecu odgovornost ne samo Vlade, već i svakog člana društva.

SD: Mora se predano raditi na iskorijenjivanju svih vidova diskriminacije

Socijaldemokrate su najoštrije osudile brutalni napad na mladića romske nacionalnosti u Podgorici i apelovale na nadležne da što hitnije pronađu i procesuiraju počinioce ovog nedjela, saopšteno je iz partije.

“Socijaldemokrate kao partija, koja je posvećena poštovanju dostojanstva, prava i sloboda čovjeka, nezavisno od njegove nacionalne i vjerske pripadnosti, pola, seksualne orijentacije, socijalnog statusa, političkog uvjerenja ili drugih posebnosti su uvjerene da crnogorsko društvo počiva na poštovanju ovih vrijednosti” kazali su iz partije..

Oni su dodali da je Crna Gora mnogo puta pokazala da je tolerantno društvo u kome se poštuju različitosti i da su sigurni da ako se teži postizanju pravne države u punom kapacitetu, ovakvi incidenti moraju postati prošlost.

“Nedopustivo je da bilo koji građanin naše zemlje strijepi za svoju bezbijednost, posebno ako je ona ugrožena na bazi toga što je “drugačiji”. Nažalost, ovakvi incidenti pokazuju da još uvijek moramo predano raditi na iskorjenjivanju svih vidova diskriminacije i kršenja elementarnih ljudskih prava kako bismo postali društvo kakvo istinski možemo biti” objasnili su iz ove partije.

Socijaldemokrate su zaključile da nikada neće zatvarati oči pred nasiljem i diskriminacijom, već da će se boriti da promovisanjem najviših standarda u zaštiti ljudskih prava, zajedno sa svim akterima društva, doprinesu da se ovakvi događaji više ne dešavaju.

Bonus video: