CRNA GORA GODINAMA DOKAZUJE DA JE UTAJIO POREZ

Država od Ubovića traži 60.000 eura

Ranko Ubović uslovno je osuđen prije osam godina, zbog utaje poreza i doprinosa i zloupotrebe ovlašćenja u privredi
90 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.05.2016. 07:51h

Država se već godinama sudi sa podgoričkim biznismenom Rankom Ubovićem i traži od njega da vrati oko 60.000 eura duga, na račun neplaćenih poreza i doprinosa.

Ubović je na uslovnu zatvorsku kaznu pravosnažno osuđen prije osam godina, zbog utaje poreza i doprinosa i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Država je 2012. godine pokrenula postupak pred podgoričkim Osnovnim sudom, tražeći od Ubovića i njegovog bivšeg preduzeća PP “IL Gatto” odštetu na ime sticanja bez osnova, od 60.369 eura sa kamatama od 2008.

Kako je u međuvremenu utvrđeno da to preduzeće ne postoji od 2000. godine, kao tuženi je ostao samo Ubović.

Presuda kojom je usvojen tužbeni zahtjev države već dva puta je ukidana, a u postupku je promijenjeno šest sudija.

Predmet je sada dobio sudija Rade Vlaović, koji je za ročište krajem juna odredio saslušanje Ubovića i pribavljanje krivičnih spisa kojima je osuđen, kao i osnivački akt preduzeća iz kog treba utvrditi da li je bio jedini osnivač te firme.

Zastupnik države Milan Krsmanović juče je u sudu kazao da Viši sud nije imao razloga za ukidanje presude, jer je iz krivične osuđujuće presude jasno da je Ubović odgovoran za nastalu štetu po državu.

Punomoćnik Ubovića, advokat Milivoje Raičević, ocijenio je da je Viši sud pravilno utvrdio da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela važio Zakon o preduzećima, u kojem se navodi da vlasnik ili osnivač odgovara ako se preduzeće zloupotrijebi u privatne svrhe.

Raičević je dodao i da država nijednim dokazom nije dokazala da je došlo do miješanja imovine preduzeća i Ubovića lično.

“Ovdje nema prevarnih radnji, jer nije ostvario ličnu korist”, kazao je advokat.

Viši sud u ukidnom rješenju navodi da se ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda - da je Ubović u obavezi da državi vrati dug.

“Sud mora utvrditi konkretne radnje koje predstavljaju zloupotrebu, odnosno utvrditi prevarno ponašanje... U konkretnom slučaju, tužilac osim krivične presude, nije pružio niti jedan dokaz u pogledu tvrdnji da je tuženi ostvario imovinsku korist za pravno lice, čiji je osnivač bio, te da je tako ostvarena imovinska korist prešla u njegovu imovinu”, piše u ukidnom rješenju.

Nije prijavio prihod od kafe, ni isplaćivao plate preko računa...

Ubović je osuđen jer kao odgovorno lice u preduzeću, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, tokom aprila i maja 1996. godine nije prijavio zakonito stečeni prihod od nabavke kafe, čime je pribavio imovinsku korist od 55.340 eura.

Osuđen je i zato što, u periodu od tri godine, od 1996. do 1999. godine nije isplaćivao plate preko računa, pa ni plaćao poreze i doprinose, čime je pribavio imovinsku korist od 5.000 eura.

Iako se u presudi navodi da je Ubović i ranije tri puta osuđivan, sud je smatrao da je uslovna kazna primjerena počinjenom krivičnom djelu, zbog protoka vremena od izvršenja krivičnih djela (10 i 12 godina).

Preporučujemo za Vas