Festival tolerancije u KIC-u "Budo Tomović" od 30. maja do 1. juna

Festival tolerancije dio je projekta sufinansiranog od strane EU kroz program Evropa za građane
0 komentar(a)
film, Foto: Shutterstock.com
film, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.05.2016. 06:59h

Nevladina organizacija "35mm", članica Građanske alijanse, u saradnji sa organizacijom Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, organizuje Festival tolerancije, koji će se održati u KIC-u "Budo Tomović" od 30. maja do 1. juna 2016. godine.

Kako se navodi se u saopštenju, Festival tolerancije, koncipiran je kao filmski festival koji, kroz bogat prateći program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije i diskusije za cilj ima sjećanje na Holokaust, te osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo.

Festival tolerancije dio je projekta sufinansiranog od strane EU kroz program Evropa za građane.

"Festival će biti otvoren 30. maja izložbom “Antimasonski plakati”, koja se sastoji od 20 plakata koji su bili dio velike antimasonske izložbe otvorene u oktobru 1941. godine u Beogradu nakon nacističke okupacije i za vrijeme kolaboracionističkog režima Milana Nedića. Plakati su zagovarali ponižavanje i nasilno maltretiranje Jevreja. Izložbu će otvoriti svjetski poznati grafički dizajner i vlasnik kolekcije Mirko Ilić", navodi se u saopštenju.

Svečano otvarenje filmskog programa biće održano 30. maja prikazhivanjem animiranog filma Zlatka Boureka i Pavla Štaltera "Wiener blut", te dugometražnim igrani filmom "Mi smo mladi. Mi smo snažni", režisera Burhana Kurbania. U okviru filmskog programa Festivala biće prikazano deset igranih i dokumentarnih filmova, koji na različite načine obrađuju teme rasizma, nasilja, diskriminacije i svih ostalih tema bliskih ideji Festivala tolerancije.

Edukativni program namijenjen djeci i mladima počinje 30. maja u Velikoj sali KIC-a, predavanjem na temu Svjedočanstvo iz Holokausta u okviru kojeg će producent i dvostruki dobitnih Oskara, Branko Lustig iznijeti svjedočanstvo o sopstvenom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Aušvic i Bergen-Belsen, te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu.

Drugo edukativno jutro biće održano 31. maja predavanjem "Simboli mržnje" čija tema će biti neofašistička ikonografija sveprisutna na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Svjetski poznati grafički dizajner Mirko Ilić će u sklopu multimedijalnog predavanja tematizovati lokalni odnosno regionalni problem prećutkivanja ili nemara javnosti na simbole oko nas, te grafički govor mržnje neonacističkih grupacija koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

Poseban dio festivala, koji će biti održan 31. maja u Velikoj sali, predstavljaju dvije panel diskusije na teme Pomirenje kao mehanizam odmaka od prošlosti i Holokaust i sjećanja, na kojima će kao panelisti učestvovati nezavisni stručnjaci, predstavnici resornih insistucija, NVO, kao i medija.

Diskusije su zamišljene kao javna platforma na kojoj se razmjenjuju mišljenja, pitanja i odgovori, slaganja i neslaganja u vezi sa predviđenim temama. U diskusijama osim stručnjaka iz relevantnih društvenih područja učestvuje i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mišljenja, kroz podsticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

Bonus video: