Budvanska rivijera, Jedinstvo i Luka Bar igraju Evropu

0 komentar(a)
ŽOK Luka Bar, Foto: OSCG
ŽOK Luka Bar, Foto: OSCG
Ažurirano: 18.05.2016. 11:03h

Pomalo i neočekivano, imajući u obzir ukupnu finansijsko-organizaciono situaciju, crnogorsku odbojku će iduće sezone na evropskoj sceni predstavljati tri kluba – Budvanska rivijera i Jedinstvo u muškoj, te Luka Bar u ženskoj konkurenciji, koji su se prijavili do kraja predviđenog roka. Nijedan od pomenuta tri kluba nije debitant u Evropi.

To je veliki napredak za našu odbojku, jer su protekle tri sezone samo Budvani branili čast Crne Gore na evrosceni. Interesantno, ovo je prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori da imamo tri tima u evrokupovima, jer ih je u prethodnih devet sezona bilo više ili manje od tri.

U muškoj konkurenciji, Budvanska rivijera se prijavila za nastup u Ligi šampiona, dok će Jedinstvo, koje je sa dva finala (plej-ofa i Kupa) protekle sezone napravila istorijski uspjeh, drugi put nastupiti na evrosceni.

Bjelopoljci će prvi put igrati u CEV kupu, s obzirom na to da svoje pravo nije iskoristila Budućnost Capital Plaza, kao drugoplasirana u ligaškom dijelu, što je odlučujuće za raspored u evrokupovima, ne računajući prvaka u plej-ofu (da su se Podgoričani prijavili, Jedinstvo bi igralo Čelendž kup).

Kod dama, šampion Luka Bar će debitovati u Ligi šampiona. Ostali klubovi se nijesu ni raspitivali za Evropu, a Crna Gora je ove sezone imala pravo na pet mjesto u evropskim kupovima, tri u muškoj (po jedno u Ligi šampiona, CEV kupu i Čelendž kupu), te dva u ženskoj konkurenciji (Liga šampiona i Čelendž kup).

Najviše predstavnika je crnogorska odbojka imala u sezonama 2007/2008 i 2008/2009 - pet, od čega četiri u muškoj (Budućnost, Budvanska rivijera i Studentski centar oba puta, te po jednom Sutjeska i Jedinstvo), a jedan u ženskoj (Luka Bar). Dobar odziv je bio i u sezoni 2009/2010 (Budvanska rivijera, Budućnost, Sutjeska, Luka Bar).

Pad je počeo od sezone 2010/2011, kada su samo Budvanska rivijera, odnosno Galeb kod žena igrali u Evropi. Prije pet sezona su to bili samo muški klubovi, Budvanska rivijera i Budućnost (kao što je bio slučaj u prvoj sezoni u nezavisnoj Crnoj Gori, 2006/2007), a prije četiri Budvanska rivijera i Luka Bar, dok nije red došao samo na Budvane...

Liga šampiona će se od sljedeće sezone igrati po izmijenjenom formatu, što je dalo šansu i našem ženskom predstavniku, jer pravo učešća u LŠ sada imaju šampioni svih nacionalnih prvenstvava u Evropi, a ne kao do sada, kada je to pravo bilo suženo na najboljih 28 klubova, iz nekih zemalja i po tri.

Do grupne faze (20 timova, podijeljenih u pet grupa po četiri tima), u koju će direktno nosioci na žrijebu (12 ekipa), igraće se tri kola eliminacija (dvomeč, kući i na strani), nakon kojih će osam najboljih timova u grupnu fazu. Ekipe koje izgube u prva tri kola LŠ, imaće mogućnost da nastave takmičenje u CEV kupu...

Bonus video: