Cauševiću i Šukiću 37 mjeseci robije

Caušević je ranije negirao krivicu, a juče nakon izricanja presude kazao je da je u Crnoj Gori krao da bi imao da djeci plati struju
284 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Caušević, Foto: Boris Pejović
Rajko Caušević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2016. 06:41h

Dvojica optuženih za krađu iz stana hrvatske ambasadorke Ivane Sutlić Perić, osuđeni su na ukupno tri godine i mjesec dana zatvora.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića, koji je Rajka Cauševića osudio na godinu i deset mjeseci zatvora, a Miloša Šukića na godinu i tri mjeseca.

Njima se sudilo za tešku krađu, a zaprijećena je kazna od jedne do osam godina.

Sudija je rekao da dokazi ukazuju da su oni počinili krivično djelo i da je iz video snimka jasno da namjera Cauševića nije bila da prošeta, nego da umišljajno učestvuje u izvršenju krivičnog djela.

Sudija je prihvatio i imovinsko pravni zahtjev ambasadorke, pa će optuženi po eventualnoj pravosnažnosti presude, morati i da joj plate po 12.000 eura.

Kao olakšavajuću okolnost, Cauševiću je cijenio što je otac šestoro maloljetne djece, a Šukiću što je mlad.

Obojici je produžio pritvor.

Caušević je nakon izricanja presude kazao da je krao u Crnoj Gori, imao bi da plati struju djeci.

Advokati odbrane najavili su žalbe na presudu.

Caušević nije priznao da je saučesnik u teškoj krađi, dok je Šukić priznao izvršenje krivičnog djela.

U završnim riječima, Caušević je rekao da se ponosi time što je prije 15 godina bio lopov i da je krao samo u inostranstvu, najbogatijima i najmoćnijima i to “onima koji su nas bombardovali”.

“Ja više nijesam lopov, to što sam ranije osuđivan, ne znači da sam i ovo uradio. Ponosim se i svime što sam uradio ovdje, jer nisam učinio ništa loše”, rekao je Caušević u završnim riječima.

Šukić se, međutim, izvinjavao ambasadorki, navodeći da se kaje i da nikada više neće učiniti nešto slično.

On je takođe negirao da je Caušević učestvovao u krađi, a nije želio da otkrije ni identitet treće osobe, koja je navodno učestvovala u krađi.

Ništa od ukradenih stvari nije pronađeno, osim nalivpera i hemijske olovke, za koje porodica Caušević tvrdi da su im podmetnute.

Caušević i Šukić optuženi su da su u oktobru prošle godine provalili u stan ambasadorke i odnijeli zlato, hemijske olovke, dvije kolekcije srebrnjaka i telefone. U krađi je navodno učestvovala i treća osoba, koju ni policija nije uspjela da identifikuje.

Bonus video: