Volio je vodu, koja ga je uzela: Danas sahrana Ognjena Rakočevića

“Doktorka Čukić nam je rekla da je bio u vodi između 10 i 14 dana. To se poklapa sa onim što sam procijenio - da je za minut strčao niz ulicu i otišao u vodu. Obdukcija je pokazala da je riječ o utopljenju. Nema znakova nasilja, udarca..."
287 pregleda 12 komentar(a)
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.05.2016. 05:30h

Tijelo jedanaestogodišnjeg Ognjena Rakočevića bilo je u vodi između 10 i 14 dana, a uzrok njegove smrti je utopljenje.

To je pokazao preliminarni nalaz obdukcije leša autističnog dječaka, čiji nestanak je porodica prijavila 4. maja.

Prije obdukcije, dječakovi roditelji - Valentina i Branko Rakočević na Odjeljenju patologije prepoznali su Ognjena.

“Prepoznali smo ga po nekim njegovim karakteristikama”, kazao je juče Branko, dok je preuzimao kovčeg sa sinom.

Dodao je da je patolog dr Dragana Čukić rekla porodici da je obdukcija pokazala da Ognjen nije umro nasilnom smrću.

“Doktorka Čukić nam je rekla da je bio u vodi između 10 i 14 dana. To se poklapa sa onim što sam procijenio - da je za minut strčao niz ulicu i otišao u vodu. Obdukcija je pokazala da je riječ o utopljenju. Nema znakova nasilja, udarca... Po njenoj procjeni, utopljenje je nastupilo za tri do pet minuta. Daj bože da se nije mnogo ni mučio, ali mogu da zamislim kako mu je bilo u tim trenucima”, rekao je Ognjenov otac. Za plavokosim dječakom danonoćno su tragali roditelji, policija, vojska, vatrogasci, spasioci, lovci, lovočuvari, ronioci, nekoliko stotina građana iz svih crnogorskih gradova...

Njegovo tijelo pronađeno je prije dvije noći na ušću Morače u Skadarsko jezero.

U mjestu Manastirski vrbiš lovočuvar Nikola Ulićević uočio je da po vodi pluta tijelo, dječje.

“Negdje oko 18:30 zvao me načelnik podgoričke policije Jovica Rečević i rekao mi da su ribolovci u blizini restorana 'Jezero' pronašli dječiji leš. Pošao sam tamo. Čekali su me inspektori CB-a. Išli smo čamcem do pučine. Prepoznao sam ga, ali nisam htio da vjerujem da je to on. Nije mi ličio na onog mog dječaka”, kazao je Branko.

On je i juče rekao ono što je govorio od prvog dana kada je počela agonija njegove porodice - Ognjen je volio vodu.

“Pokušavao je da dođe do te plaže. On je otišao onako razdragan i mislim da je veseo uskočio u rijeku... E sad... Ne vjerujem da je to bio ugođaj koji je očekivao, ali barem je otišao veseo... Tražio je slobodu i otišao je”, kazao je Rakočević.

On se zahvalio svima koji su tražili njegovog sina, ali i oprostio onima koji su sumnjali u porodicu i optuživali ih da su ubili dječaka.

“Zahvaljujem se svim dobronamjernim ljudima, počev od medija, policije, vojske, ronioca, građana... Želim i da oprostim svim onim nedobronamjernim. Oprošteno im je što se tiče mene i moje porodice. Svako neka nosi svoj krst. Molićemo se za Ognjena, ali i za te i takve ljude. Neka se pokaju, neka dođu i budu sa nama ova dva dana. Hvala Crnoj Gori”, kazao je Rakočević.

Bonus video: