Posebnost oblikovana između dva sunca

Martinovićev roman biće promovisan 18. maja na Njegušima
51 pregleda 0 komentar(a)
Vitka Vujanović, Miraš Martinović, Foto: Slavica Kosić
Vitka Vujanović, Miraš Martinović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.05.2016. 12:59h

Drugoga sunca luče - novi roman Miraša Martinovića posvećen je Njegošu, “crnogorskom vladici, vladaru i pjesniku, reprezentu crnogorskog duha, koji je on, kroz svoje djelo, podigao do opšteg mjesta, dajući mu ton univerzalnosti”.

Vrijeme kada se sve se dešava su dani pred smrt Njegoša, a pod okriljem misli da su “riječi izgovarane u predsmrtnim časovima, došaptavane iz vječnosti i zahvatane iz pamćenja“. One u rukopisu knjige nastavljaju da žive. Martinović je nedavno u Herceg Novom sa moderatorkom Vitkom Vujnović knjigu predstavio novinarima.

“Ova knjiga je sazrijevala gotovo dvadeset godina. U početku nijesam znao da ću je napisati, ali sam kontinuirano kupovao i sakupljao sve knjige koje su napisane o Njegošu. Tako se u mojoj biblioteci nastala još jedna unutrašnja biblioteka povećena c rnogorskom vladici. Poslije strpljivog i stalnog iščitavanja, čak i prepisivanja 1.800 Njegoševih pisama, knjiga o Njegošu i Njegoševih knjiga, poslije četiri godine intenzivnog pisanja, sazdana je moja knjiga Drugoga sunca luče. Ova knjiga je trebala i prostor i vrijeme. Trebalo je dubinski spoznati Njegoša, a prije toga je bio neminovan prolazak kroz antiku, kroz crnogorsku istoriju, spoznati crnogorsko biće koje ga je iznjedrilo, učinilo posebnim”, kazao je Miraš Martinović.

On je naglasio da je stvarno pisanje knjige otpočelo jednoga proljeća u Prčanju.

“Čitajući djelove iz Testamenta, izvila se neka iskra, i ja sam se konektovao na neki dublji fon i tok. Čuo sam Njegošev glas i slijedio ga dok sam pisao. Kada sve sagledam, nepogrješivo me vodio neki nepoznati arhitetka koji je konstruisao ovu književnu građevinu. Bio je to Njegošev nepotrošivi duh koji vlada Crnom Gorom i Crnogorcima, i danas jednako kao i onda. Pretvoren u paradigmu koja ima vječna značenja”, kazao je Martinović.

Autor ističe da je “Drugoga sunca luče” “knjiga snoviđenja i priviđenja i proviđenja”.

“Svaka njena riječ je sjenovita, vuče oba svijeta. Sve se kreće ivicom između dva svijeta, između dva sunca, onog ponoćnog i ovog dnevnog. Na toj graničnoj crti oblikovala se Njegoševa posebnost . Njegoš je primao najdublje istine, a samo na toj crti one se mogu čuti”, istakao je Martinović.

Roman “Drugoga sunca luče” biće premijerno promovisan u srijedu, 18. maja, u Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima. O nastanku djela govoriće autor, a odlomke će čitati glumci Julija Milačić i Miloš Pejović. Organizator promocije je Muzej grada Cetinja. Izdavač knjige je Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner studio d.o.o. Zagreb.

Bonus video: