Podgoričanin se žali na postupanje policije: Nisu mu dali ni u toalet da ide

U izvještaju piše da direktor Uprave policije Slavko Stojanović i pored dvije urgencije, nije dao izjašnjenje na dopis Savjeta u vezi sa navoda podnosioca pritužbe
127 pregleda 6 komentar(a)
pendrek, Foto: Hr.n1info.com
pendrek, Foto: Hr.n1info.com
Ažurirano: 16.05.2016. 07:20h

Podgoričanin M. M., nakon što je uhapšen, navodno je maltretiran u policijskim prostorijama za zadržavanje.

Policajci mu navodno nijesu dali da ide ni u toalet.

To piše u poslednjem godišnjem izvještaju Savjeta za građansku kontrolu rada policije, u koji su "Vijesti" imale uvid.

M. M. je policiju optužio za nehumano postupanje Savjetu 15. decembra 2014. godine.

U izvještaju piše da direktor Uprave policije Slavko Stojanović i pored dvije urgencije, nije dao izjašnjenje na dopis Savjeta u vezi sa navoda podnosioca pritužbe.

"Savjet je tokom rada na ovom predmetu vodio intenzivnu komunikaciju sa podnosiocem pritužbe, građaninom M. M. koji je uredno dostavljao sve dodatno tražene informacije i prateću dokumentaciju. Podnosilac pritužbe se više puta interesovao za kopiju odgovora Uprave policije na inicijalni dopis Savjeta u vezi sa njegovom pritužbom ali Savjet nije mogao udovoljiti tom zahtjevu", piše u izvještaju građanskih kontrolora policije.

Dalje se navodi da je Savjet na svoj 53-oj sjednici održanoj 30. juna 2015. ocijenio da je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava M. M.

"Na način što mu nije omogućen kontakt s porodicom odnosno nije mu obezbijeđeno pravo na obavještavanje porodice i drugih bliskih osoba o činjenici njegovog zadržavanja kao i zato što je bio izložen nehumanom tretmanu i neadekvatnim uslovima boravka na način što mu nije omogućen pristup toaletu", piše u izvještaju.

Savjet je prilikom usvajanja ove ocjene podsjetio da je ograničavanje, odnosno hapšenje građanina, aktivnost koja zahtijeva odgovorno i profesionlano policijsko postupanje.

"Lica lišena slobode su u vlasti policije pa poštovanje i realizacija njihovih prava u krajnjem zavise od postupanja policijskih službenika", saopštio je Savjet.

Dodali su da je važno da se u svakom trenutku, u svakoj situaciji, i prema svakom građaninu, bez razlike, i bez obzira na razlog hapšenja i zadržavanja mora postupati u skladu sa proceduralnim garancijama.

Iz izvještaja se ne može zaključiti u kojem Centru bezbjednosti je M. M. bio pritvoren i zašto.

Bonus video: