Uzroci su nervi, pa čak i bolesti

Jedan od razloga zašto ljudima toliko dugo treba da dođu na pregled je što se bolovi pojavljuju usljed uobičajenih radnji - rada na kompjuteru, obavljanja kućnih poslova ili bavljenja hobijima pa se stiče utisak da će bol popustiti i uskoro nestati.
9554 pregleda 0 komentar(a)
trnjenje
trnjenje
Ažurirano: 15.05.2016. 17:37h

Osjećaj trnjenja može se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na rukama, tačnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Taj osjećaj se javlja kako bi tijelo javilo da nešto nije u redu u organizmu, iako uzroci mogu biti potpuno bezopasni.

U nekim slučajevima trnci mogu biti praćeni i drugim simptomima, kao što su bol, svrbež, ukočenost i klonulost mišića. Tada su trnci znak oštećenja živaca zbog traumatskih ozljeda ili ponavljajućih stresnih povreda.

‘Mravci’ mogu biti i posljedica infekcija, poput Lajmske bolesti, infekcije virusa herpes zoster i herpes simplex, kao i toksične izloženosti ili sistemskih bolesti, kao što je dijabetes. Takve povrede nerava poznate su kao periferne neuropatije zato što zahvataju živce udaljene od mozga i leđne moždine, obično u rukama i nogama.

Tokom vremena periferna neuropatija se može pogoršati, a to rezultira smanjenom pokretljivošću, pa čak i invalidnošću.

Bol u ramenu i trnce u rukama uzrokuje bilo koje oštećenje i kompresija na živce koji se nalaze između kičme, ramena, ruke i šake. Najčešći uzrok trnaca u rukama je dugotrajno zadržavanje istog ili neprirodnog položaja ruke. Trnci tada nastaju jer je cirkulacija u ruci poremećena, no kad vratimo ruku u normalan položaj i akda je protrljamo, obamrlost i trnci će prestati jer se vratila normalna cirkulacija.

Simptomi su trnci u nadlaktici koji se šire prema šaci, gubitak punog osjećaja u šaci, bol u ramenu, ruci, šaci ili prstima, peckanje ili sličan osjećaj u ramenu, ruci ili šaci, slabost mišića ruke. Danas najčešći uzrok ovih simptoma nastaje zbog kompresije i iritacije nerva, a uzrok su im zategnuti i skraćeni mišići.

Vitamini E, B1, B6 i B12 važni su za normalno funkcionisanje nerava, a ako je narušen njihov balans, to takođe može da uzrokuje trnce.

Simptomi koji zahtijevaju hitan odlazak doktoru su slabost i trenutna paraliza uz trnjenje u rukama, tikovi uz trnce, nakratko gubljenje svijesti te gubitak sposobnosti govora, vida ili koordinacije.

Jedan od razloga zašto ljudima toliko dugo treba da dođu na pregled je što se bolovi pojavljuju usljed uobičajenih radnji - rada na kompjuteru, obavljanja kućnih poslova ili bavljenja hobijima pa se stiče utisak da će bol popustiti i uskoro nestati.

Alkoholizam je još jedan od uzročnika trnaca u rukama, a dolazi zbog nedostatka vitamina ili loših prehrambenih navika.

Najteža posljedica ‘mravinjanja’ je multipla skleroza Ako osjećate slabost praćenu utrnulošću ili senzacijama ‘mravinjanja’ i trnaca, poremećena vam je ravnoteža i koordinacija pokreta, javljaju se duple slike, vrtoglavice, imate problema s bešikom, multipla skleroza mogla bi biti krivac za to.

Takođe, trnci u prstima mogu biti i posljedica upale karpalnog tunela.

Kod autoimunih bolesti trnci se ne pojavljuju samo u rukama i nogama, nego na bilo kojem dijelu tijela. Razlog tome je što bolest napada vlastite tjelesne ćelije misleći da su one štetne za tijelo.

Trnjenje u rukama ublažite tako da razgibate ramena kružnim pokretima unazad. Spojite lopatice, uvucite bradu i izravnajte vratni dio kičme pa ostanite u tom položaju nekoliko sekundi.

24sata.hr

Bonus video: