Iz Tehnopolisa pozivaju zainteresovane da se prijave na javni oglas

Svoju šansu u Tehnopolisu za sada je prepoznala 21 kompanija. Najviše prijava je iz Nikšića, Pljevalja, Bijelog Polja, Kotora i Podgorice, a interesuju se i firme iz Bosne i Srbije. Očekivanja su velika
242 pregleda 0 komentar(a)
Tehnopolis, Foto: Printscreen (YouTube)
Tehnopolis, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.05.2016. 17:32h

Dok se objekat Tehnopolisa užurbano priprema za prve biznis stanare, običnim građanima malo šta je jasno, osim da je nestala rupa u prostoru na mjestu nekadašnjeg Doma vojske. Zato iz novog inovaciono-preduzetničkog centra pozivaju nezaposlene da se zainteresuju i prijave na javni oglas koji je otvoren do kraja juna.

"Veoma je širok. Mogu se prijaviti fizička i pravna lica, svi koji imaju inovativne ideje zasnovane na znanju i imaju mogućnost rasta i razvoja. U suštini, ideja mora biti održiva i mora donositi neko novo zaposlenje", kazao je izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković

To znači da se mora oslanjati na servise podrške koji su dostupni u Tehnopolisu. Zato pojedine djelatnosti imaju prednost.

"Takozvani bio-tehnološki centar kad je u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj, zatim u ovakvim centrima najveći trend imaju ICT komapanije, imamo nekoliko start-apova. Tu su savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, za biljnu i stočarsku proizvodnju, kancelarija za IPARD program i kancelarije Investiciono-razvojnog fonda", kazao je Btaaković

Nakon četiri godine radnog iskustva, hrabrost da se upusti u preduzetništvo ima Darko Žugić, koji iako po struci politikolog u Tehnopolis ulazi sa nekoliko drugačijih ideja. Ispipavši teren, odlučio se za kod nas još neistraženo polje - virtuelne radionice. Opremu i to onu najsavremeniju već je nabavio.

"Postoje čak i one za stvaranje sintetičkih ćelija, ekoloških uzoraka, čak i da se rade hirurške operacije. Tako profesor može da demonstrira studentima kako se radi operacija, a studenti kasnije da ponove i da se na taj način uočavaju greške, čime se stvarno stvara odlična praksa", kazao je start ap preduzetnik Tehnopolisa Darko Žugić

Napominje da su virtuelne radionice bez premca ne samo u sektoru zabave već i na polju nauke i da računa na domaće i na inostrano tržište. Već se povezao sa aplikantima iz drugih gradova, a udruženo bi mogli da rade na unaprjeđenju turizma.

"GPS aplikacija koja ima opciju 360 stepeni, gdje vi ako kliknete na neku lokaciju imaćete 360 stepeni snimak te lokacije, da je potpuno istražite. I sami znate da nam je to nedostatak i da bi moglo umnogome da pomogne promociji Crne Gore", kazao je Žugić.

Osim početnika, na saradnju sa Tehnopolisom mogu računati i dokazane kompanije koje imaju razrađeno tržište, ali žele da razviju druge sektore proizvodnje i uposle novi kadar. U slučaju potrebe i za jedne i za druge, Investiciono-razvojni fond je pripremio povoljnije kredite, a na raspolaganju su i druge usluge.

"Da koriste naš prostor savremeno opremljen, sa svim mogućim sadržajima potrebnim za poslovanje, zatim konsultantsku podršku i treninge", kazao je izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković.

Svoju šansu u Tehnopolisu za sada je prepoznala 21 kompanija. Najviše prijava je iz Nikšića, Pljevalja, Bijelog Polja, Kotora i Podgorice, a interesuju se i firme iz Bosne i Srbije. Očekivanja su velika.

"Da ideje materijalizujemo i pretvorimo u nova radna mjesta", kazao je Bataković.

Koliko ljudi će naći posao kroz ambiciozan projekat Inovaciono-preduzetničkog centra čiji je nosilac Ministarstvo nauke, otkriće septembar kada je planirano otvaranje objekta.

Bonus video: