Tivćani čuvaju svoju prošlost i kulturni identitet

Od subote Tivćani u ekonomskoj zgradi ljetnjikovca imaju začetak svoje nove zavičajne zbirke jer je u tom prostoru na dva nivoa otvorena etnografska izložba "Tragovima sjećanja" čiji su autori Dušica Kovačević, dipl.kulturolog, konzervator savjetnik i Dragana Lalošević, etnolog
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2016. 13:56h

Centar za kulturu Tivatobilježio je u subotu međunarodnu manifestaciju „Noć muzeja“, otvaranjem tri nove izložbe – dokumentarne, arheološke i etnološke u objektima kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Lukovića, kao i koncertom sevdaha i tradicionalne muzike Balkana u izvođenju sarajevske grupe „Divanhana“ koja je nastupila u velikoj dvorani Centra.

Pored toga, posjetioci su imali priliku da pogledaju i raniju foto-izložbu „Sakralna baština Tivta, a koja je bila postavljena u kaplici Svetog Mihovila u ljetnjikovcu Buća-Luković.

Od subote Tivćani u ekonomskoj zgradi ljetnjikovca imaju začetak svoje nove zavičajne zbirke jer je u tom prostoru na dva nivoa otvorena etnografska izložba "Tragovima sjećanja" čiji su autori Dušica Kovačević, dipl.kulturolog, konzervator savjetnik i Dragana Lalošević, etnolog.

Ova postavka sadrži predmete koji treba da ukažu na način i kulturu života Tivćana i osnovne privredne grane ovog područja u prošlosti.

U prizemlju ekonomske zgrade tako je prezentovano maslinarstvo i vinogradstvo, a na spratu je smješten salon i drugi materijal karakterističan za način življenja u nekadašnjim vlastelinskim ljetnjikovcima u Tivtu.

"Danas Tivat doživljava veliki preobražaj i postaje veoma primamljiva destinacija velikim svjetskim imenima, svrstavajući se u rang poznatih svjetskih turističko-kulturnih centara. Koliko god to bilo dobro i korisno za sve nas, za naš Tivat, Boku i Crnu Goru, mi ipak moramo voditi računa da naša prošlost i naša kultura ostanu sačuvane i da se sa očuvanim kulturnim identitetom, ponosno predstavimo svijetu", rekao je otvarajući ovu izložbu, direktor Centra za kulturu Tivat, Vojo Kaluđerović.

Izuzetno važan dio te kulturne prošlosti i identiteta Tivćana predstavila je dokumentarna izložba "125 godina od početka “Muzike" u Tivtu – orkestar Anton Žeželjić", posvećena nastanku organizovanog muziciranja u tom gradu krajem 19. vijeka.

Centralno mjesto na postavci koju su činile brojne predivne stare fotohraije, kopije dokumenata o radu tivatskih orkestara i kupovine instrumenata za Gradsku muziku kod najpoznatijih kuća za njihovu izradu u Češkoj, činila je violina Antin Žeželjića iz 1881, a koja se danas čuva u porodici njegovog unuka Antona koji živi na Prčanju.

"Antun Žeželjić došao je u Tivat 1890. godine i pošto je jako volio da svira violinu, prosto je zarazio Tivćane sa tim i stvorio prvi orkestar 1891. godine 1900. u kući Jaka Goluba u Tripovićima, osniva se i prva ovdašnja Muzička škola. Ta škola u tom trenutku imala je samo dva odjeljenja - jedno muško, jedno žensko. Žensko je vodila Antonova žena Ana Luković- Žeželić. Imali smo veliku sreću što je taj par u periodu do 1904. godine boravio u Tivtu, jer se ukorijenilo nešto što Tivat čini specifičnim i ponosnim gradom, a to nešto je, prije svega, muzika. Izložba obuhvata prvih 25 godina organizovanog rada muzičkog u Tivtu. Vidjećete Tivat koji kupuje instrumente iz Čehoslovačke i vidjećete Tivat koji jedva preživljava. To je kontrast onoga što je bilo na početku 20. vijeka na ovim prostorima i sa čim se moramo suočiti", kazao je autor izložbe, prof. Neven Staničić.

On je podsjetio na ulogu Antona Žeželjića u muzičkom prosvjećivanju Tivćana, a iz čega su početkom 20. vijeka nakon njegovog orkestra, proistekli i tamburaški orkestar “Starčević”, te Glazbeno-prosvjetsko društvo Tivat – Gradska muzika osnovana 1909, a koja i danas djeluje.

Na četiri nivoa kule ljetnjikovca Buća-Luković, otvorena je arheološka izložba "Eneolit i bronzano doba Crne Gore – Prvi Balkanski vladari”, čiji su autori arheolog mr. Predrag Lutovac i konzervatorke savjetnice mr. Lidija Ljesar, dipl. kulturolog Dušica Kovačević, i mr. Magdalena Radunović.

Pored ostalog, postavku čine reprezentativni predmeti, koji su uglavnom imali ritualnu namjenu - keramičke posude, set posuda,koji je služio prilikom sahranjivanja praistorijskog čovjeka, obično nekoga iz aristokratije, a koje su nađene u tumulima i pećinama širom Crne Gore.

"Kad budete obilazili izložbu, vidjećete predmete, koji po mom mišljenju nisu samo predmeti. To su za mene žive stvari, koje nas povezuju sa tim našim precima, koji su boravili na ovim prostorima prije nekoliko hiljada godina. Izložba obuhvata lokalitete cijele naše države od sjevera do juga, pećinska staništa, gradinska staništa, tumule. Jedan od najljepših i najznačajnijih tumula je ovdje u Tivtu - Mala i Velika Gruda u Tivatskom polju, nedaleko od aerodroma. U tim tumulima su nađeni dragocjeni predmeti, koji su pripadali kneževskim vladarima tog perioda", kazala je, otvarajuči izložbu, arheologinja Vilma Kovačević.

Galerija

Bonus video: