E-novine da plate 6.500 eura Milki Tadić

U obrazloženju presude piše da su tekstovi, ali i podrugljivi i uvredljivi komentari, usmjereni isključivo na degradaciju ličnosti
128 pregleda 0 komentar(a)
Milka Tadić, Foto: Filip Roganović
Milka Tadić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.05.2016. 06:36h

Novinarka Milka Tadić-Mijović dobila je spor protiv E-novina i glavnog urednika tog portala Petra Lukovića, povodom objavljivanja serije tekstova, u kojima je novinarka brutalno izvrijeđana.

Osim u crnogorskim medijima naklonjenim režimu, Tadić-Mijović je, krajem 2013. i početkom 2014., brutalno medijski napadana i na beogradskom portalu E novine.

Sutkinja beogradskog Višeg suda Jelena Bogdanović-Ružić je, u prvostepenoj presudi, dosudila da se novinarki isplati oko 6.500 eura, zbog povrede časti i ugleda i povrede prava na privatnost, zbog tekstova koje je pisao Luković.

Sutkinja, međutim, smatra da ti tekstovi ne podstiču diskriminaciju i nasilje prema novinarki, a odbila je i zahtjev za uklanjanje spornog sadržaja sa tog portala.

Ona smatra i da novinarki ne pripada odšteta zbog tekstova Marka Vešovića i Šekija Radončića, jer su, kako je obrazložila ti tekstovi, koliko god uvredljivi, na ovom portalu samo prenijeti iz “Pobjede”, te da se oko tih tekstova vodi poseban spor pred crnogorskim sudovima.

Luković i portal su presudom obavezani da javno objave presudu po pravosnažnosti, i da plate oko 1.000 eura sudskih troškova.

Sutkinja je, u obrazloženju presude, navela da su tekstovi “Hajka na konferenciju u Podgorici”, “Medijski smrad: govedo i četnikuša Milka”, “ Podgorički seks: Milka ko te sada dirka” i “Duplo golo Milke Tadić Mijović”, ali i podrugljivi i uvredljivi komentari ispod fotografija objavljenih uz tekstove, usmjereni isključivo na degradaciju ličnosti novinarke.

Ona dodaje da su tekstovi objavljeni uz navođenje uvredljivih i neistinitih informacija o novinarki, te da sadrže mahom pogrdne i omalovažavajuće izraze.

Sutkinja je, prilikom odmjeravanja visine odštete, imala u vidu da su E novine elektronski medij dostupan velikom broju ljudi, da su sporni tekstovi pisani u serijama, da je novinarka dugogodišnji poslenik javne riječi i dopisnik najuglednijih svjetskih medija, da je udata i da je majka, a da se u spornim tekstovima dovode u pitanje njeni moralni i etički principi i bračni status.

Objašnjavajući zašto je odbila zahtjev za podsticanje diskriminacije, sutkinja je navela da sporni tekstovi predstavljaju grubu povredu dostojanstva, integriteta i privatnosti, novinarke, ali da im nije cilj podsticanje diskriminacije, mržnje i nasilja, kako je to predviđeno zakonom.

Ona je objasnila i da bi eventualno došlo do uklanjanja spornih tekstova sa portala, moralo je u tužbi biti napisano za koje se tačno informacije traži uklanjanje, ali je, kako kaže, stalna dostupnost tih informacija bila od uticaja na odmjeravanje visine odštete.

Osim u crnogorskim medijima naklonjenim režimu, Tadić-Mijović je, krajem 2013. i početkom 2014., brutalno medijski napadana i na beogradskom portalu E novine.

U podgoričkom Osnovnom sudu već godinama traje spor novinarke oko uvredljivih tekstova Radončića i Vešovića, a još nije donijeta prvostepena presuda u tom postupku.

Bonus video: