AFERA NEZAKONITOG SNIMANJA ŠIRI SE I NA SJEVER

Kamere mafije nadziru i Berance?

Video-nadzor u Beranama nije postavila država. Neko skinuo kameru kod tunela Lokve, nakon što su “Vijesti” pitale čija je...
256 pregleda 0 komentar(a)
kamere Berane, Foto: Čitalac "Vijesti"
kamere Berane, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2016. 06:30h

Nekoliko sati prije nego su u reporteri “Vijesti” u srijedu stigli u Berane neko je otrgao kameru koja je snimala prolaznike na putu Rožaje - Berane.

Nakon serijala tekstova o nezakonitom snimanju Kotora, novinarki “Vijesti” dostavljena je fotografija kamere postavljena na ulazu u tunel Lokve, iz pravca Rožaja.

Video-nadzor sa tog mjesta uklonjen je u noći između utorka i srijede, a nakon što su “Vijesti” pitale nadležne ko snima Berane.

U tom gradu postavljeno je još desetak kamera, sa kojih snimke navodno gledaju osobe bliske osuđenom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću.

Video-nadzor u Beranama nije postavila država.

U glavnoj beranskoj ulici kamerama je “obezbijeđen” ulaz u zgradu i prolaz, a jedna kamera snima sa sprata na kom stan ima Beranac Ž.G.

Izvor “Vijesti” kazao je da su njegove i kamere koje obezbjeđuju prolaz do te zgrade, a koje godinama snimaju građane.

Taj Beranac blizak je rođak Darka Šarića, a mediji su ga dovodili u vezu sa akcijom “Balkanski ratnik”.

Dobro upućeni izvor “Vijesti” kazao je da je “nestao” iz rodnog grada, kada su u toj akciji počela hapšenja.

“Navodno on nigdje nije mrdao iz Berana, samo se sklonio. Sa njegovim navodnim nestankom iz grada poklapa se i vrijeme postavljanja kamera”, kazao je sagovornik "Vijesti".

Izvor “Vijesti” rekao je da postoji mogućnost da je neke od kamera u prolazu između zgrada u Ulici 8. crnogorske postavio Beranac D. V. koji ima stan u zgradi iza Ž. G. i koji je svojevremeno bio jedan od najbližih Šarićevih saradnika u švercu kokaina.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović kazao je “Vijestima” da je AZLP nije dala saglasnost da se na magistralnom putu u Beranama i centru tog grada postavi video-nadzor.

Ocijenio je da je nezakonito i snimanje iz privatnog stana, ako oko kamere vidi javnu povrišnu.

“U takvim slučajevima je potrebna reakcija više nadležnih državnih organa. AZLP po Zakonu i Ustavu ne može ulaziti bez sudskog naloga u privatan posjed onih koji snimaju na javnim površinama. To moramo raditi sa sudom,

Upravom policije i ostalim nadležnim državnim organima kako bi to konstatovali i naložili uklanjanje”, kazao je Lacmanović.

On je objasnio da nije samo problem ustanoviti odakle snima video-kamera, nego i gdje se pohranjuje video-snimak.

Član Savjeta AZLP kazao je da ih policija i tužilaštvo nijesu kontaktirali u vezi sa snimanjem u Beranama.

Policija je nakon pitanja “Vijesti” o snimanju Berana obavijestila Osnovno tužilaštvo u tom gradu i tražili nalog za provjere.

“U koordinaciji sa ODT u Beranama u toku je preduzimanje više mjera i radnji sa ciljem lociranja objekata na kojima su postavljeni video-nadzori, identifikacije njihovih vlasnika, te provjera da li su video-nadzori postavljeni i da li se koriste u skladu sa zakonskim rješenjima. Takođe s ovim u vezi biće ostvarena komunikacija sa drugim organima nadležnim za predmetno pitanje”, odgovoreno je iz Uprave policije.

Oni su pojasnili da na području Opštine Berane nijesu postavili bilo kakav video-nadzor.

Isti odgovor stigao je i iz kabineta predsjednika Opštine Berane.

“Opština Berane, kao i društva sa ograničenom odgovornošću, javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač, nema postavljenih kamera za video-nadzor na javnim površinama. Ukoliko se ubuduće iskaže potreba za postavljanjem video-nadzora na javnim površinama, Opština Berane će u tu svrhu blagovremeno tražiti saglasnost od Agencije za zaštitu podataka”, kazali su iz Šćekićevog kabineta.

“Vijesti” su krajem aprila objavile da mafija snima dobar dio Kotora.

Nakon toga policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu tokom koje su uspjeli da lociraju 21 kameru. Navodno su otkrili ko snima sa 11 lokacija, ali još nijesu saopštili da li su otkrili ko je organizator postavljanja kamera kojima je nezakonito sniman dio Kotora.

Istražitelji su koristili snimke sa nadzornih kamera koje je u Kotoru navodno postavila mafija, iako je policijsko-tužilačka istraga o nezakonitom snimanju otvorena tek nakon pisanja “Vijesti”.

Legalno se snima na dva mjesta

Lacmanović je kazao “Vijestima” da je AZLP dala saglasnost da se na dvije lokacije u Beranama, pored rijeke Lim, snima javna površina - zbog sprečavanja nastajanja divlje deponije.

Ostali, tvrdi on, snimaju nezakonito.

Lacmanović je rekao da su saglasnost za snimanje te dvije lokacije dali na zahtjev jedne NVO, koja je bila partner na međunarodnom projektu za opštine Pljevlja, Berane i Nikšić.

“AZLP je nakon izvršenog nadzora i konstatovanja da se postavljanjem video-nadzora na toj javnoj površini ničim ne bi ugrozila ničija privatnost, dala saglasnost za opštine Berane, Pljevlja i Nikšić, isključivo na određenim parcelama pored riječnih tokova”, kazao je Lacmanović. Istakao je da je to jedini slučaj od kada postoji Agencija da su dobili zahtjev za postavljanje video-nadzora na javnim površinama.

“Video-nadzor na površinama u kojima govorite uspostavljen je bez saglasnosti AZLP, a samim tim i protivno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, kazao je on.

Iz AZLP tražili podatke od Opštine Kotor

Član Savjeta AZLP kazao je da su od Opštine Kotor tražili podatke da li je neko u tom gradu, na javnim površinama, postavio video- nadzor uz njihovu saglasnost.

Lacmanović je rekao da su na Savjetu AZLP poslali cirkularno pismo svim opštinama i pozvali ih da shodno Zakonu o komunalnoj policiji reaguju bez nadzora agencija u slučajevima gdje se snima javna površina.

Preporučujemo za Vas