Marović sa tužiocima još tvrdi pazar

Tužilaštvo navodno neće tražiti da se nakon 17. maja produži pritvor nekadašnjem predsjedniku državne zajednice SiCG
57 pregleda 18 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.05.2016. 13:30h

Uhapšeni funkcioner DPS-a Svetozar Marović i juče se sa specijalnim tužiocima dogovarao o detaljima sporazuma o priznanju krivice.

Zgradu Specijalnog tužilaštva napustio je oko 14 časova, nekoliko minuta prije nego je kod tužioca ušao Lazar Rađenović.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, Marovićevi pregovori sa tužilaštvom su pri kraju i on bi se već sljedeće sedmice mogao naći na slobodi, jer mu tada ističe petomjesečni pritvor.

Tužilaštvo navodno neće tražiti da se nakon 17. maja produži pritvor nekadašnjem predsjedniku državne zajednice SiCG.

Politički direktor DPS-a mjesecima pregovara sa tužilaštvom. Navodno, tužiocima je rekao da je spreman da prizna krivicu, a nezvanični izvori tvrde da je time omogućio manju kaznu za svog brata Dragana, ali i da se njegova kćerka Milena Marović Bogdanović ne nađe na optužnici u predmetu TQ Plaza.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je vukao konce u osam budvanskih poslova, kojima je budžet Budve oštećen za nekoliko desetina miliona eura. Zbog toga je planirano da potpiše dva sporazuma - jedan sa tužiocem Sašom Čađenovićem, a drugi sa tužiteljkom Lidijom Vukčević.

Spekuliše se da bi uhapšeni političar u zatvoru mogao provesti najviše četiri i po godine.

Marović je uhapšen krajem decembra 2015. godine. Prije toga lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu Milošu, kćerki Mileni, bratu Draganu, striniMirjani... Četvorica svjedoka saradnika iz budvanskih predmeta u iskazima kod tužioca, Marovića su označili kao vođu kriminalne družine koja je milionskim malverzacijama oštetila državu.

Budvanin je, međutim, na saslušanju negirao krivicu i kazao da nije dokazivo ono što piše u naredbi specijalnog tužioca za sprovođenje istrage, optužujući svjedoke saradnike da u njega upiru prstom isključivo kako bi sa sebe skinuli odgovornost.

Par mjeseci kasnije promjenio je iskaz i počeo pregovore sa Specijalnim tužilaštvom. Nezvanični izvori tvrde da Marović navodno želi na sebe da preuzme krivicu za većinu krivičnih djela u kojima je osumnjičen sa brojnim sugrađanima i rođacima i na taj način abolira druge od odgovornosti.

Ukoliko bude postignut dogovor sa nekadašnjim predsjednikom SiCG, Specijalno tužilaštvo zaključilo bi četiri sporazuma sa članovima porodice Marović .

Osim dva sporazuma sa Svetozarem, tužilaštvo je potpisalo po jedan sa njegovim sinom Milošem i bratom Draganom.

Bonus video: