Bošković se žalio na odluku sudije: Spreman na robiju i da plati 200.000 eura

Đukanović u žalbi piše da nije jasno zbog čega je sudija naveo da su protivpravnu imovinsku korist pribavili samo Nebojša Bošković i Miloš Čujović, iako je optužnicom obuhvaćena i Nataša Golović koju sud ne pominje
85 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Bošković, Foto: Zoran Đurić
Nebojša Bošković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.05.2016. 11:13h

Beogradski advokat Zdravko Đukanović uložio je žalbu vanraspravnom vijeću podgoričkog Višeg suda na odluku o odbijanju sporazum o priznanju krivice, koji je Nebojša Ž. Bošković postigao sa tužilaštvom.

Sudija Vladimir Novović odbio je sporazum kao nepotpun.

Prema informacijama “Vijesti”, žalbu je uložila i tužiteljka Sanja Jovićević, sa kojim je i zaključio sporazum optuženi za kriminalno udruživanje i računarsku prevaru.

Prema tom tekstu, Bošković je priznao krivicu i prihvatio zatvorsku kaznu od tri godine i novčanu od 200.000 eura.

Đukanović u žalbi piše da nije jasno zbog čega je sudija naveo da su protivpravnu imovinsku korist pribavili samo Nebojša Bošković i Miloš Čujović, iako je optužnicom obuhvaćena i Nataša Golović koju sud ne pominje.

“Imajući u vidu sve presretnute telefonske razgovore, jasno je i da navedeni novčani iznos okrivljeni nisu u potpunosti preuzeli, niti ravnomjerno rasporedili, jer je dio navedenih sredstava blokiran u Republici Makedoniji. Ni ovaj navod iz obrazloženja rješenja suda ne odgovara činjeničnom stanju u spisima predmeta”, navodi se u žalbi.

Dodaje da je zaključak suda nepravilan i suprotan zakonu.

“Nije jasan ni navod suda iz obrazloženja rješenja da je razlog za neprihvatanje sporazuma, to što podnijeti sporazum o priznanju krivice sadrži precizno opisane radnje okrivljenih Čujovića i Golović. Upravo suprotno. Prema zakonu, obaveza okrivljenog je da po izričitim odredbama Zakonika o krivičnom postupku, u potpunosti prizna jedno ili više krivičnih djela koja su mu optužnicom stavljena na teret”, piše u žalbi.

Prema navodima optužnice, Bošković je sa Beograđaninom Milošem Čujovićem sa tuđih računa skinuo 1.446.171,80 eura. Od tog iznosa, ostalo je blokirano 249.425 eura.

Piše da je Čujović taj posao obavio dok se nalazio u pritvorskoj jedinici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, koristeći se programerskim vještinama...

U tim nezakonitostima, navodi se, umišljajno im je pomogla Nataša S. Golović.

Bonus video: