I Rađenović dogovorio kaznu

Nakon četvoromjesečnih pregovora, Rađenović je 12. januara specijalnim tužiocima priznao da je učestvovao u kriminalnim radnjama kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više miliona eura
51 pregleda 23 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.05.2016. 06:55h

Sljedeće sedmice iz tužilaštva će Višem sudu na odobravanje poslati sporazum o kojem se sa Budvaninom Lazarom Rađenovićem dogovaraju četiri mjeseca, saznaju “Vijesti” nezvanično. Iako je Rađenovićeva odbrana još prije par mjeseci govorila da se tekst dogovora ne može mijenjati i da ih čudi što nije dostavljen sudu, pouzdani izvori “Vijesti” tvrde da se na tom sporazumu još radi.

Rađenović je navodno i juče tim povodom bio u Specijalnom tužilaštvu.

Bivši predsjednik Opštine Budva, ali ni njegovi branioci advokati Borivoje i Željko Đukanović zbog obaveze čuvanja tajnosti postupka juče nijesu htjeli da govore o tom predmetu.

Nakon četvoromjesečnih pregovora, Rađenović je 12. januara specijalnim tužiocima priznao da je učestvovao u kriminalnim radnjama kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više miliona eura.

On se tada nagodio sa tužilaštvom - da prizna krivicu i zauzvrat, bez suđenja, odrobija dvije godine i vrati državi 30.000 eura.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da tužioci od Rađenovića nijesu tražili da prihvati veću zatvorsku kaznu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na finalnu verziju sporazuma čeka se jer su tužioci nakon nagodbe sa Rađenovićem dobili dio dokumentacije u vezi sa predmetima u kojima je priznao krivicu.

U poslovima za koje je Rađenović priznao krivicu, opština Budva oštećena je za više od 30.000.000 eura. Malverzacije oko izgradnje poslovnog centra TQ Plaza i platoa na plaži Jaz, budžet Budve oštetile su za više od 20.000.000 eura. Nezakoniti poslovi oko prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, budvansku kasu oštetili su za 1.400.000 eura. U poslu oko izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještica, opštinska kasa oštećena je za 8.000.000 eura, a u poslu sa Kopirajtom, posljednjem predmetu koji je Specijalno tužilaštvo Rađenoviću zasada stavilo na teret, opštinska kasa navodno je oštećena za oko 3.000.000 eura.

Tužilaštvo se sa kompanijom svjedoka saradnika Mirkom Latinovićem nagodilo da Opštinu Budva obešteti za 19.500.000 eura.

Njegova firma Tradeunique nedavno je predala budvanskom Katastru zahtjev da se 8.129 kvadrata u luksuznom kompleksu TQ Plaza preknjiže na Opštinu Budva.

Time će nakon mjesec zakašnjenja biti realizovan prvi sporazum o priznanju krivice, potpisan u istragama koje Specijalno tužilaštvo vodi protiv budvanske kriminalne grupe.

Lazar Rađenović 20. maja ide na izdržavanje zatvorske kazne

Bivši gradonačelnik Budve 20. maja počeće sa izdržavanjem zatvorske kazne.

On je pravosnažno osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na Košljunu i nedozvoljenog držanja oružja. Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, početkom mjeseca je dobio poziv da se 20. maja javi na izdržavanje zatvorske kazne i nije tražio odlaganje.

Isti izvor kazao je da su pozive za robiju dobili i Vido Rađenović i Jelica Petričević. Lazar je iz pritvora je izašao 13. januara.

Bonus video: