Spor Šofranca sa Ministarstvom: Sud se na kraju priklonio Vladi

Sud je šest puta poništavao rješenje Ministarstva, koje nije htjelo da odobri tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena...
86 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.05.2016. 19:53h

Upravni sud potvrdio je rješenje Ministarstva održivog razvoja, kojim se odbija izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za eksploataciju ukrasnog kamena u Dubovici.

Iz Ministarstva su obrazložili da je na toj parceli predviđena izgradnja turističkog naselja.

Upravni sud je, međutim, ranije šest puta imao drugačiji stav i poništavao rješenje Ministarstva, nalažući im da donesu pravilnu odluku.

Advokat Slavko Maraš, punomoćnik Veselina Šofranca, kaže da ne zna zašto je Upravni sud odjednom promijenio mišljenje i konstatovao da se Ministarstvo poziva na generalni plan, koji ne postoji.

“Nacrtom prostornog plana iz 2009. godine, obrađivač je definisao taj prostor kao koncesiono područje”, istakao je Maraš.

Dodao je i da je od Vrhovnog suda tražio preispitivanje posljednje presude Upravnog suda.

Šofranac se u podgoričkom Osnovnom sudu spori sa državom oko tog lokaliteta, tražeći od države da mu dozvoli eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica - Čanj, ili da mu se nadoknadi šteta koju je pretrpio.

Sutkinja Mirjana Vlahović, koja je sudila u tom postupku, prešla je u Viši sud.

Predmet je 9. februara zadužila sutkinja Tamara Šuković, a suđenje je zakazala za 4. jul.

Vještak je ranije procijenio da je biznismen izgubio više miliona eura, zbog toga što Vlada već šest godina odbija da mu izda urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica - Čanj.

Vještak finansijske struke Milenko Popović, u jednoj varijanti nalaza konstatuje da je izgubljena dobit za neproizvedenih i neprodatih 8.000 metara kubnih ukrasnog kamena 12.943.840 eura za period od 10 godina, na koliko je vremena Šofrancu izdata koncesija.

U drugoj varijanti - u kojoj je vještak računao eksploataciju od 3.000 kubnih metara, Šofranac je izgubio pet miliona eura.

Vještak je izračunao i da je Šofranac u posao već uložio skoro 600.000 eura, sa kamatama.

Ugovor o dodjeli koncesije potpisan je 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. godine pokrenulo je postupak raskida tog ugovora “zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”.

U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja već šest godina odbija da mu izda dozvolu za eksploataciju kamena, pozivajući se na “veće društvene interese”.

Maraš je ranije isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena da bi što bolje prodali Kraljičinu plažu - onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen.

Lokacija Dubovica - Čanj graniči se sa Kraljičinom plažom u zahvatu od 450 metara.

Bonus video: