Đake vozi firma DPS-ovca, iako su duplo skuplji

“Simon Vojaž je za relaciju Murino - Berane mjesečno djeci uzimao po 75 eura, a mi te iste usluge naplaćujemo 48 eura”
180 pregleda 11 komentar(a)
autobus, Foto: Shutterstock
autobus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2016. 19:14h

Privatni prevoznik Viktorija ekspres podnio je višem državnom tužiocu u Bijelom Polju krivične prijave protiv direktora i pojedinih sekretara srednjih škola u Beranama i Andrijevici, optužujući ih da su prevozniku Simon Vojaž omogućili da vozi đake po znatno nepovoljnijim cijenama nego što su oni ponudili.

U prijava piše da je na taj način Simon Vojažu omogućeno da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nanoseći štetu učenicima, odnosno njihovim roditeljima i prevozniku Viktorija ekspres.

“Prijave su neosnovane”, tvrde direktori beranskih srednjih škola Vasko Vujović, Vujica Popović i Žarko Raičević, direktor Srednje mješovite škole iz Andrijevice Branko Vukić i sekretar beranske Srednje stručne škole Fahrudin Dervišević.

U pojedinačnim prijavama piše da su direktori i sekretari kao ovlašćena službena lica zaključili ugovor za posebni linijski prevoz putnika - đaka sa prevoznikom Simon Vojaž iz Berana, čiji je prevoz znatno nepovoljniji za đake , jer su cijene tog pevoznika veće od cijena prevoza đaka koje je ponudio Viktorija ekspres.

U prijavi piše da je Simon Vojaž nanio imovinsku štetu učenicima i njihovim roditeljima

“Participaciju troškova prevoza učenika u međumjesnom prevozu od Ministarstva prosvjete, ostvaruju učenici, odnosno njihovi roditelji ili staratelji preko škole. Favorizujući prevoznika Simon Vojaž iz Berana, čija je ponuda nepovoljnija po učenike, a ignorišući ponudu Viktorija ekspres koja je mnogo povoljnija, na taj način kao službena lica protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, pribavio drugom protivpravnu imovinsku korist Simon Vojažu iz Berane, prevozniku, a nanio štetu učenicima, odnosno njihovim roditeljima i prevozniku Viktorija ekspres DOO Bečići, Budva”, piše u krivičnim prijavama.

Prijave je u ime Viktorije ekspres potpisao Slobodan Đuričan.

„Odgovorno tvrdim da su direktori škola izbjegavali da potpišu ugovore o prevozu učenika sa prevoznikom Viktorija ekspres i da su, iz njima znanih razloga, usmjeravali đake da koriste prevoz prevoznikom Simon Vojaža”, kaže Đuričanin.

Ističe da je Viktorija ekspres uspjela da se nametne cijenama i kvalitetom usluga i da, na osnovu potpisa učenika i njihovih roditelja ovjerenih kod notara, od Direkcije za saobraćaj dobije saglasnost za obavljanje posebnog linijskog prevoza učenika.

„Nastojali smo posljednjih mjeseci da u skladu sa utvrđenim propisima, organizujemo prevoz učenika na relacijama Berane - Andrijevica - Plav i Berane - Bijelo Polje. Za tako nešto smo ispunjavali neophodne uslove. Međutim, za to vrijeme nailazio sam na strašne opstrukcije od strane direktora škola koji su ignorisali naše ponude i izbjegavali da potpišu ugovore koje smo nudili. Više je nego očigledno da su to radili pod pritiskom odgovornih iz preduzeća Simon Vojaž koje je posljednjih godina držalo monopol po pitanju prevoza đaka na ovom području”.

“Nailazio sam na opstrukcije direktora škola, koji su ignorisali naše ponude”...

Prema njegovim riječima, Somon Vojaž je izuzetno visokim cijenama “zavlačilo ruke u džepove roditelja učenika, a samim tim i u kasu Ministarstva prosvjete koje je vršilo refundiranje troškova đačkog prevoza”.

“O tome najbolje govori podatak da je prevoznik Simon Vojaž u minulom periodu za mjesečnu pretplatu na relaciji Murino - Berane djeci uzimao po 75 eura, a da mi te iste usluge naplaćujemo 48 eura. Podnijeli smo krivične prijave kako bi se tome stalo na kraj”, kaže Đuričanin.

Preduzeće Somon Vojaž u vlasništvu je funckionera Demokratske partije socijalsita i predsjednika Opštinskog odbora te partije u Petnjici Mehmeda Meše Adrovića.

“Ostavili smo roditeljima da odluče sa kim će da se voze”

Svi direktori i sekretari tvrde da su krivične prijave koje je protiv njih podnio prevoznik Viktorija ekspres potpuno neosnovane i da su se pridržavali propisa.

„Mi smo cijelo vrijeme u vezi prevoza učenika postupali onako kako je to naložilo Ministarstvo prosvjete, ostavljajući đacima i njihovim roditeljima da sami odluče sa kim će da se voze. Potpuno je netačno da smo potpisali bilo kakav ugovor sa preduzećem Simon Vojaž. To preduzeće, kao i ostali prevoznici su potpisivali ugovore sa roditeljima učenika, a ne sa direktorima škola, tako da su krivične prijave koje je protiv nas podnio prevoznik Viktorija ekspres potpuno neosnovane. Netačno je da smo favorizovali bilo koga. Nas, kao direktore škola, u principu ne interesuje ko će da vrši prevoz učenika. Nas interesuje da đaci imaju uredan prevoz po što povoljnijim cijenama i da na vrijeme dolaze u školu. Takođe, direktori škola ne određuju da li neko ispunjava uslove za prevoz učenika, već drugi nadležni državni organi“, odgovarili su rukovodioci protiv kojih su podnijete krivične prijave.

Bonus video: