Premijera predstave “Koštana” 5. avgusta u Tivtu

Ulogu Koštane izvodiće Božo Vrećo, bosanskohercegovački sevdah pjevač, kome je ovo teatarski debi
86 pregleda 0 komentar(a)
Koštana predstava, Foto: Centar za kulturu Tivat
Koštana predstava, Foto: Centar za kulturu Tivat
Ažurirano: 13.05.2016. 11:44h

Rad na pozorišnoj predstavi "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića počeće 20. juna u Novom Sadu u Studentskom kulturnom centru Novi Sad - Fabrici i Srpskom narodnom pozorištu, a premijera je zakazana na festivalu "Purgatorije" 5. avgusta u Tivtu.

Autorski projekat "Koštana", realizovaće se u saradnji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta, što će biti jedna od najzanimljivijih regionalnih koprodukcija u sezoni 2016/2017 – saopšteno je na konferenciji za novinare koja je povodom početa rada na novoj predstavi, održana u Novom Sadu.

"Danas je završen jedan dug put traganja Koštane koja teži za slobodom, jer poslije svih peripetija, cenzorstva i kukavičluka, ona konačno ima dom, i to tri doma. To su upravo ove tri kuće koje su koproducenti ovog projekta i koji stavljaju interese teatra iznad svih ostalih", istakao je Kokan Mladenović.

Ulogu Koštane izvodiće Božo Vrećo, bosanskohercegovački sevdah pjevač, kome je ovo teatarski debi.

"Ovakva Koštana, i sva ova lutanja koja smo prošli ne bi bila da nju ne glumi Božo Vrećo. Kako gazda Mitke kaže u samom komadu: to nije pjesma nego glas. Taj glas tako fantastičan, moćan, zamaman, nov i drugačiji i dualizam muškog i ženskog koji sam po sebi Božo nosi i živeći taj život i slobodu koju nosi jeste vertikala koji nosi ovu predstavu", kazao je reditelj nove predstave.

Mladenović je naglasio da je Koštana jedna velika posveta slobodi i "ona dolazi da kao lakmus pročita jednu zatvorenu palanačku sredinu, koja ima svoja pravila i koja surovo kažnjava svakog ko se tim pravilima suprostavlja".

Objasnio je da, imajući u vidu društveno politički kontekst u kom nastaje ovaj projekat, "Koštana" neće biti politička predstava, "ali će biti jedno slavljenje slobode".

"Slobode da se voli, misli, glasno govori ono što se misli uprkos onome što je dominatno mišljenje", istakao je Mladenović.

Glavni glumac Božo Vrećo, istakao je da će u uloga Koštane biti veliki izazov kome se iskreno raduje.

"U ovaj proces zaista ulazim intimno i daću sve od sebe da Koštana zasija i kao muškarac i kao žena, jer ova Koštana neće biti reinkarnacija pređašnjih viđenja te uloge. Ona će biti nešto posve novo, nešto što prati moju energiju i ono što ja svakako već radim na sceni izvodeći sevdah. Takođe mi je važno da ona ima neku tradicionalnu ali i savremenu formu koja mene prati", istakao je Vrećo.

Nebojša Dugalić će igrati Mitketa, a ulogu u predstavi će imati i Emina Elor koja je za svoju ulogu Koštane subotičkog Narodnog pozorišta, prije dvije godine, dobila Sterijinu nagradu.

Bonus video: