Noć muzeja: Četiri izložbe i koncert u kompleksu Buća-Luković

U sklopu manifestacije „Noć muzeja”, u komšpleksu Buća-Luković koncert će u subotu veče održati bosanskohercegovački world music band ”Divanhana”
61 pregleda 1 komentar(a)
noć muzeja
noć muzeja
Ažurirano: 13.05.2016. 09:19h

Međunarodnu manifestaciju “Noći Muzeja” Centar za kulturu Tivat u subotu 14.maja,sa početkom u 20 sati, obilježiće nizom manifestacija koje će se održati u kompleksu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković.

Centralni događaj je otvaranje izložbe “125 godina od početka “Muzike” u Tivtu – orkestar Anton Žeželjić”. Pored ostaloga, na izložbi koju će otvoriti producent u Centru za kulturu Tivat, publika će moći da vidi originalnu violinu maestra Antona Žeželjića, muzičara koji je preko svog orkestra krajem 19.vijeka, udario prve temelje organizovanog muziciranja u Tivtu, na što se kasnije nastavilo i osnivanje Glazbeno-prosvjetnog društva “Tivat” – Gradske muzike 1909 godine, a koja djeluje i danas.

U ekonomskoj zgradi ljetnjikovca na dva nivoa, biče postavljena izložba ,,Tragovima sjećanja” čiji su autori Dušica Kovačević, dipl.kulturolog, konzervator savjetnik i Dragana Lalošević, etnolog. Ova izložba u suštini je nukleus buduće zavičajne muzejske postavke grad,a a sadrži predmete i dokumenta koja treba da ukažu na način i kulturu života Tivćana i osnovne privredne grane ovog područja u prošlosti. U prizemlju ekonomske zgrade tako će biti prezentovano maslinarstvo i vinogradstvo, a na spratu je smješten salon i drugi materijal karakterističan za način življenja u ljetnjikovcima.

U kuli ljetnjikovca Buća-Luković na četiri nivoa biće postavljena izložba ,,Eneolit i bronzano doba Crne Gore – Prvi Balkanski vladari”, čiji su autori mr.Predrag Lutovac, mr.Lidija Ljesar, Dušica Kovačević i mr.Magdalena Radunović konzervator. Pored ostaloga, posjetioci će ovdje moći da pogledaju niz predmeta vezanih sa načinom života ljudi na području Crne Gore u bakarno doba.

U kapelici Svetog Mihovila bie otvorena postavka pod nazivom ,,Sakralna baština Tivta”, autorki Dušice Kovačević i istoričarke umjetnosti Radmila Adžić. Izložba je postavljena na panoima i daje uvid u raznovrsnost sakralnog graditeljstva ovoga prostora, arhitektonska riješenja crkava, umjetnički izraz i dispozicije na kojima su podignute.

U sklopu manifestacije „Noć muzeja”, u komšpleksu Buća-Luković koncert će u subotu veče održati bosanskohercegovački world music band ”Divanhana”. Ovaj sastav izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. vijeku. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Bonus video: