Muharem Bazdulj: Najveći mangupluk biće čitanje knjiga

Bazdulj je objasnio da je roman napisan još 2002, kao prvi duži prozni tekst nastao poslije tri knjige priča, koje su, prema njegovim riječima, bile suviše “pretenciozne, literarne i postmoderne”
367 pregleda 3 komentar(a)
Muharem Bazdulj, Foto: Filip Roganović
Muharem Bazdulj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.05.2016. 08:18h

Ideja romana “Mali prozor” bila je imati glavni lik koji nije detektiv, a koji se sudbinom ili igrom slučaja našao umiješan u radnju, a ja sam se poigrao s idejom da sam naratoru dao svoje ime. Volim tu vrstu trika, to poigravanje sa samim sobom, kazao je pisac i novinar Muharem Bazdulj, predstavljajući se publici Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.

“Mali prozor”, koji je početkom godine objavila zagrebačka “Fraktura” bavi se odnosom prema ubistvu novinara u balkanskom tranzicionom društvu.

Rođeni Travničanin koji je studirao i godinama živio u Sarajevu, danas je stanovnik Beograda, novinar nedjeljnika “Vreme” i kolumnista “Politike” i “Oslobođenja”.

Bazdulj je objasnio da je roman napisan još 2002, kao prvi duži prozni tekst nastao poslije tri knjige priča, koje su, prema njegovim riječima, bile suviše “pretenciozne, literarne i postmoderne”.

Roman nastao prije 14 godina, posljedica je njegove dugogodišnje fascinacije krimi-žanrom, a naslov je omaž Rejmondu Čendleru, koji je napisao romane naslovljene "The High Window" (Visoki prozor) i “Little Sister” (Sestrica), kazao je Bazdulj, ističući da ipak nije riječ o tipičnom žanrovskom romanu, već romanu koji se “služi zakonitostima žanrovskoga romana”.

Kritika je roman nazvala “pravim balkanskim, uzbudljivim i slojevitim 'noirom'” u kojemu “samouvjeren, okretan i bistar” pisac vještim zapletom, koji sadrži i okrutan zločin, i pokvareni, ravnodušni sustav, i ciničnog, sentimentalnog junaka, čitaoca navodi da se i sam upusti u potragu za ubicom sarajevskim ulicama.

“Roman je pretrpio neke izmjene, prizmeljio sam stil, okvir je ostao isti. Jako sam se trudio da to ne bude roman sa ključem, bez direktnih modela. U vrijeme kada je napisan, Ćuruvija je već bio ubijen, izvršen je atentat na Željka Kopanju; u međuvremenu, ubijen je Duško Jovanović, Ivo Pukanić, tako da je scenario ispao mnogo realniji nego što sam mislio. 'Mali prozor' nije modelski pravljen, likovi jesu iz poznatog svijeta, ali nisu foto-roboti stvarnih ljudi. U mom romanu ima dosta literarnih asocijacija, jer istragu vodi fakultetski profesor, on je spoj čovjeka od akcije i erudite”, kazao je Bazdulj, kome je opis književnog junaka bio asocijacija na kompliment koji je Emir Kusturica svojevremeno dobio u svom kraju u Sarajevu: “Čita knjige, a mangup”.

Roman o XX vijeku kroz životnu priču jedne žene

Bazdulj je najavio da će se do Sajma knjiga u Beogradu pojaviti njegov novi roman , koji se bavi XX vijekom “kroz život konkretne, ženske osobe, relativno nepoznate”.

“Mi smo još nekako u XX vijeku; najveće promjene nastale u ovom stoljeću bile su posljedica nesvarenih kulturnih razlika XX vijeka.

Mnogo toga iz XX vijeka gurnuto je pod tepih i prati nas i danas. Izabrao sam osobu koja nije bila jako eksponirana, ali je imala uzbudljiv život, koji će mi omogućiti da na zanimljiiv način predočim paradokse XX vijeka”, kazao je pisac, ne otkrivajući više detalja.

Novinarstvo autoru daje najbržu reakciju publike

Bazdulj koji se kao novinar u svojim tekstovima često bavi temom bivše Jugoslavije, rekao je da mu je intimno književnost bliža, dok ga u novinarskom poslu, “iako bi se njime bavio i kad ne bi morao”, opterećuje egzistencijalna komponenta budući da od novinarstva živi. “Piscu treba trening kao i fudbaleru, a novinarsto mi to dođe u jednoj mjeri. Ali, novinarstvo volim i zbog toga što dobijam brzu povratnu informaciju o svom pisanju, dok je, kad pišeš knjigu, razmak između pisanja i povratne informacije prevelik, kazao je.

Bonus video: