Kreativna tumačenja književnih djela

Izložba “Dnevnik čitanja“ nastala je kao rezultat kreativnog tumačenja književnih djela
215 pregleda 2 komentar(a)
Dnevnik čitanja (novina)
Dnevnik čitanja (novina)
Ažurirano: 13.05.2016. 07:19h

Izložba "Dnevnik čitanja", koja je nastala kao rezultat kreativnog tumačenja književnih djela na časovima crnogorskog jezika i književnosti u danilovgradskoj Gimnaziji "Petar I Petrović Njegoš", otvorena je pred brojnom likovnom publikom u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Na projektu su uz profesora književnosti Miroslava Minića bili angažovani učenici prvih i trećih razreda koji su nakon čitanja izabrane lektire i pisanja dnevnika čitanja počeli da stvaraju jedan drugačiji, autentičniji dnevnik. Rani jadi, Cvijeće zla, Proces, Ujka Vanja, Koštana i mnogi dobri naslovi su kroz jedinstvene asocijacije mladih čitalaca našli svoje mjesto na kolažima.

"Učenicima prvog razreda, zadao sam da pročitaju Kišovu knjigu - "Rani jadi", djelo koje čini prekretnicu, koja kod mladih ljudi mijenja iskazivanje osjećanja i razumijevanje umjetničkog djela. Naravno, svi su pročitali i onda sam im zadao da napišu dnevnik čitanja. I kad su to svi uradili, zapitao sam se da li ja treba samo od njih da tražim nešto što je toliko uobičajno ili da probam nešto više. Rekao sam im da donesu neki crtež, isječak iz novina, reprodukciju nekog umjetničkog djela, fotokopiju i da zajedno napravimo naš dnevnik. Donio sam hamer papir i počeli smo da stvaramo naš zajednički rad. Lijepili njihove asocijacije - fotografiju Dorisinog psa koga zove Dingo, ulicu koja jednog učenika podsjeća na Kišovu ulicu divljih kestenova… Odmah sam pozvao Slavicu Pavićević, direktoricu Gimnazije jer sa njom svi učenici i ja dijelimo razmišljanja o književnosti, umjetnosti. I ona je bila očarana. Došli smo do panoa, koji se nalazi u holu škole i zakačili rad. Svi učenici i profesori bili su odluševljeni. Fotografiju rada sam poslao prijateljima, među kojima ima puno umjetnika i njihov odgovor je bio isti - ovo je umjetničko djelo”, kazao je na otvaranju izložbe profesor Minić.

On je naglasio da su učenice i učenici posvećeno čitali djela, nakon čega su svoju kreativnost, znanje i talenat prenosili na kolaže.

"Neobičnost ovakvog pristupa čitalačkoj aktivnosti je vizuelizacija misli, ideje, shvatanja, poimanja života kakav može pružiti književnost”, istakao je Minić.

Kolaži su nastajali u različitim kreativnim prostorima, između ostalih i u knjižari “Karver”. Fascinirana idejom i realizovanim projektom na otvaranju je govorila glumica Varja Đukić.

“Biti čitalac posvećen i boriti se za njega je najveća misija danas... Rastače raznovrsne primalne i primarne diskurse, vraća povjerenje u budućnost koja je vidljiva. Učenici koji su bez očekivanja da će njhovi radovi biti izloženi, radili mozaike po književnim djelima, vjerujem da ne mogu odustati od čitanja”, kazala je Đukićeva.

Kompletan projekat - ustupanje prostora, opremanje radova, štampanje kataloga, podržala je Fondacija Petrović Njegoš.

Bonus video: