Nijesu mogli daleko odmaći sa 64 putnika

U “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je bio registrovan za šest osoba
96 pregleda 4 komentar(a)
Brod Mis Pat
Brod Mis Pat
Ažurirano: 12.05.2016. 08:24h

Brod “Mis Pat” mogao je bezbjedno da plovi samo sa 22 osobe - kazao je juče u Višem sudu sudski vještak pomorsko-saobraćajne struke mr Aleksandar Božović.

Vještak je svjedočio u nastavku suđenja zbog potapanja broda “Mis Pat“ u avgustu 1999, u crnogorskim vodama kada je stradalo 35 Roma.

Božović je saopštio da je nebezbjedno bilo ploviti takvim brodom sa 64 ukrcane osobe.

Vještak je juče pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša u Višem sudu u Podgorici, odgovarao na pitanja tužioca i suda.

Na njegov nalaz i mišljenje niko nije imao primjedbi, ni tužilac Tatjana Begović, kao ni advokati odbrane.

Vještak Božović je naveo da morske struje nisu mogle dovesti tijela utopljenika do crnogorske obale.

“Morske struje koje se kreću uz našu obalu ka Hrvatskoj, nijesu mogle donijeti tijela utopljenika do crnogorske obale osim ukoliko na morske struje nisu uticali južni i sjeverozapadni vjetrovi koji su doveli leševe. Ovdje se radi o pretpostavkama, jer u spisima predmeta nema podataka o smjeru i vrsti vjetra nakon potonuća broda”, rekao je Božović.

Dodao je da na pronalazak leševa utiču mnogi faktori, kao što je mjesto udesa, i da li su svi putnici ispali iz broda na jednom mjestu.

“Pod pretpostavkom, utopljenici bi se mogli naći na razdaljini od najviše dvije nautičke milje. Ako je brod potonuo bliže obali onda bi se leševi našli na manjoj razdaljini. Isključujem mogućnost da su se leševi mogli naći od akvatorijuma Luke Bar do ostrva Mamula, što je oko 30 nautičkih milja ili oko 55,5 kilometara”, kazao je Božović.

Dodao je da je brod mogao da pređe 25,2 nautičke milje sa 64 osobe isključivo pod idealnim uslovima i da je more mirno.

“To imajući u vidu tehničke karakteristike ’Mis Pat’, a pod pretpostavkom u idealnim uslovima i da nije bilo vjetra, ni talasa. Na dan udesa broda, 15. i 16. avgusta 1999. duvao je vjetar u priobalnom pojasu, stanje mora po boforu 3, mišljenja sam da su bila ukrcana 64 putnika, vrlo brzo bi došlo do naplivljavanja trupa broda, i samim tim i njegovog potonuća i ne bi mogao dugo da plovi”, zaključio je vještak.

Dodao je da je na brod pri ovakvom stanju mora moglo maksimalno da se ukrca dvadesetak osoba i tada ne bi došlo do destabilizacije, samo ako je onaj koji upravlja stručan.

U omanji brod “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade.

Nakon nekoliko sati plovidbe brod se prevrnuo. U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali su nestali. Suđenje se nastavlja 1. juna

Bonus video: