Ogranak Panevropske unije i u Crnoj Gori: O vrijednostima i kulturi Evrope

“Istinski ćemo raditi na tome da Crna Gora bude značajna karika i neposredan učesnik u svim sferama saradnje sa Evropom jer smatramo da imamo vrlo odgovorne i kvalitetne kadrove na svim poljima saradnje"
0 komentar(a)
Panevropska unija, Foto: Wikipedia
Panevropska unija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 12.05.2016. 08:06h

Ogranak Panevropske unije uskoro će početi sa radom u Crnoj Gori u cilju promovisanja kulturnih, društvenih, istorijskih, duhovnih vrijednosti Evropi.

“Istinski ćemo raditi na tome da Crna Gora bude značajna karika i neposredan učesnik u svim sferama saradnje sa Evropom jer smatramo da imamo vrlo odgovorne i kvalitetne kadrove na svim poljima saradnje. Očekujem da će ovo udruživanje omogućiti jednostavniju realizaciju raznih projekata, a samim tim uspostavljanje brže saradnje sa značajnim evropskim institucijama. Takođe smo mišljenja da će mladi i kreativni ljudi ubrzo uvidjeti povoljnosti i olakšice koje po našem mišljenju treba da nam pruži ovakav vid saradnje i komunikacije sa Evropom”, kazao je jedan od utemeljivača ogranka Panevropske unije u Crnoj Gori, Dragan Jočić.

Ciljevi crnogorskog ogranka Panevropske unije su rad na kulturnoj, duhovnoj, privrednoj, pravnoj i političkoj obnovi, prezentaciji i unapređenju Crne Gore; mir, razvoj i prosperitet Crne Gore u svakoj oblasti, kao i očuvanje međunacionalnog i međukonfesionalnog sklada, očuvanje i unapređivanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa sa zemljama u okruženju, kao i razvijanje prijateljstva i saradnje sa zemljama EU i ostalim državama. Jedan od osnovnih ciljeva je i prezentacija crnogorske kulture u Evropi i prezentacija evropskih kulturnih i civilizacijskih dostignuća u Crnoj Gori kao i unapređenje naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima i dostignućima. Među ciljevima su i prezentacija i unapređivanje najviših evropskih obrazovnih i naučnih standarda u Crnoj Gori i unapređenje i zaštita prava porodice.

Djelatnosti crnogorskog ogranka, kako je najavio Jočić, biće izdavačka djelatnost, distribucija knjiga, publikacija, promotivne djelatnosti, tribine, izložbe, koncerti, kulturni događaji, domaći i međunarodni skupovi, konferencije, susreti, obrazovni, kulturni, istraživački, humanitarni i slični projekti.

Panevropska unija danas ima svoje organizacije u Albaniji, Andori, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Engleskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kosovu, Letoniji, Luksemburgu, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Rumuniji, San Marinu, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Srbiji, Švedskoj, Švajcarskoj.

Osnivačka skupština biće održana u utorak, 17. maja, u hotelu Podgorica u 19 sati.

Bonus video: