Predstavljanje škola i promocija književnika

Program sajma nastavlja se danas predstavljanjem nikšićke i podgoričke gimnazije „Stojan Cerović“ i “Slobodan Škerović”, Srednje građevinsko-geodetske škole “Marko Radević“ i panelom Ministarstva prosvjete na temu “Preduzetništvo - koncept međupredmetnih tema”
2 komentar(a)
Sajam knjiga Podgorica, Foto: Vijesti online
Sajam knjiga Podgorica, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.05.2016. 07:42h

Drugi dan Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga bio je posvećen zemlji-gostu Republici Češkoj. Oni su kroz dvočasovni program svim posjetiocima predočili veze između dvije zemlje kroz istoriju, ali i dali svojevrstan uvid u češku kulturu, umjetnost i tradiciju. O ovoj tematici govorili su Branislav i Ela Borozan i specijalni gost sajma, František Šistek. Riječ je jednom od rijetkih montenegrista u svijetu. Svoj višedecenijski rad posvetio je balkanistici, posebno proučavajući crnogorsku istoriju. Baveći se savremenom istorijom Crne Gore, Šistek je sa posjetiocaima podijelio svoja mišljenje o ovome:

“Crnom Gorom se bavim toliko dugo da mi je ona postala kao drugi dom i sve što imam da kažem o njoj zahtijevalo bi mnogo vremena. Moram istaći da sam kada sam, nakon mnogo vremena ponovo došao ovdje prvo primijetio koliko se zemlja promijenila, i to u svakom smislu”.

Veče je završeno promocijom hrvatske autorke Marine Vujčić, čiji je izdavač “Nova knjiga”. Ona je, kroz razgovor sa moderatorom Sonjom Živaljević, govorila o svom romanu “A onda je Božo krenuo od početka”, ali i o trenutnom stanju književnosti i izdavaštva u Hrvatskoj.

Program sajma nastavlja se danas predstavljanjem nikšićke i podgoričke gimnazije „Stojan Cerović“ i “Slobodan Škerović”, Srednje građevinsko-geodetske škole “Marko Radević“ i panelom Ministarstva prosvjete na temu “Preduzetništvo - koncept međupredmetnih tema”.

Gosta štanda Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je dr Dragutin Papović, a u okviru Književnog sata predstaviće se Petre Dimovski (od 18 do 19 časova), Vule Žurić (od 19 do 20 časova) i Goran Samardžić (od 20 do 21 sat).

Bonus video: