Tatar: Laži iz nalaza za režisere procesa

"Zaključci vještaka da je princip keš kolaterala korišćen samo za ubrzanje procesa kreditiranja, da su politike i procedure imale samo zakonsku formu, da sektor rizika nije učestvovao u procesu kreditiranja, da Centralna banka Crne Gore nije radila bilo kakvu superviziju - čista su izmišljotina, neistina, drskost, neznanje, rad po narudžbi i derogiranje Centralne banke kao vrhovne državne monetarne institucije"
2 komentar(a)
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2016. 17:27h

Bivša zamjenica generalnog direktora CKB-a Bose Tatar, konstatovala je da je nalaz zagrebačkih vještaka ekonomsko-finansijske struke zasnovan je na neistinama, nepoznavanju crnogorske bankarske regulative i namjeri da se udovolji režiserima tog procesa.

Autori nalaza su Snježana Herceg i Zrinko Ručević, a dokument je pročitan u nastavku suđenja nekadašnjem menadžementu CKB-a u podgoričkom Višem sudu.

"Zaključci vještaka da je princip keš kolaterala korišćen samo za ubrzanje procesa kreditiranja, da su politike i procedure imale samo zakonsku formu, da sektor rizika nije učestvovao u procesu kreditiranja, da Centralna banka Crne Gore nije radila bilo kakvu superviziju - čista su izmišljotina, neistina, drskost, neznanje, rad po narudžbi i derogiranje Centralne banke kao vrhovne državne monetarne institucije. Ovako nešto nijesam imala priliku da sretnem u 40-ogodišnjoj bankarskoj praksi”, rekla je Tatar.

Ona je sudiji potanko objasnila i ostale primjedbe na nalaz, nazivajući skandaloznim neke tvrdnje vještaka:

"Banka nije radila finansijsku analizu za Cattaro i Dafin prilikom odobravanja kredita, jer nije potrebno, pošto su krediti odobreni na bazi keš kolaterala, a shodno Odluci CBCG o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom... U takvim slučajevima analiza se ne radi i zato se ta vrsta kredita i odobrava u jednom danu. I tada, i danas i uvijek".

"Ugovori o depozitu koji su u fotokopiji dostavljeni sudu, švercovani su. To nijesu originali. Na fotokopiji ovih ugovora je i moj potpis, a te ugovore nikada nisam potpisala. Skandalozno je da vještaci zaključuju da su ovi depoziti bili osiguranje za kredit HTP Primorje. Kredit HTP Primorju je odobren mnogo ranije od kredita Cattaru i Dafinu i imao je svoje kolaterale i ovi depoziti nikakve veze nijesu imali sa tim kreditom, niti su tada postojali. Ovo je još jedan dokaz o drskom, neprofesionalnom i instruiranom vještačenju".

Tatar je konstatovala da su problemi nastali kod novog menadžmenta- "Jer nije ni umio, ni htio da kontroliše kreditni rizik".

"Ordinarna je neistina vještaka da je CKB pogrešno izvještavala CBCG. Iz izvještaja CBCG se vidi da su izdvojene rezervacije u ukupnom iznosu kredita, kao i u svim ostalim slučajevima, što vještaci samo ovaj kredit pravilno tretiraju i komentarišu da je nadoknađen. U svim ostalim slučajevima kredite tretiraju kao nenadoknadive, što nije tačno. Svi su nadoknadivi i za sve izdvojene rezerve u ukupnom iznosu”, navela je Tatar.

Branilac Tatareve i Milke Ljumović, advokat Goran Rodić ocijenio je da su vještaci izašli iz okvira ekonomske prirode.

“Vještaci iznose zaključke psihološke prirode, kao recimo kada u nalazu navode da je neko, nekada i kada saznao nešto od straog menadžmenta CKB-a. Nisu pozvani da se o tome izjašnjavaju. Izlaze iz ekonomsko-finansijskog okvira kada kažu da je menadžment znao za nedostatak obezbjeđenja odobrenih kredita. Oni na taj način podržavaju optužnicu da je postojao umišljaj kod menadžmenta CKB, da su znali da krediti nisu obezbijeđeni kako treba. Vještaci neosnovano zaključuju i iznose sopstvenu teoriju i pristrasno navode mišljenje i ističu poslovanje CKB u najgorem svijetlu”, kazao je Rodić.

I advokat Branislav Lutovac ocijenio je da je dopunski nalaz neobjektivan i nedorečen i predložio njegovo izuzeće iz spisa predmeta.

"Dopunski nalaz vještaka kao i osnovni, profesionalno je inferioran, neobjektivan, nedorečen i fragmentiran. Vještaci ne razumiju bankarske procese u Crnoj Gori. Koriste izvještaje o standardima nekih banaka iz drugih ekonomija i suprostavljaju ih propisima koji regulištu rad banaka u Crnoj Gori. Dopunski i osnovni nalaz i mišljenje, ne mogu se koristiti u ovom krivičnom postupku, niti se na njima može zasnivati sudska odluka”, rekao je Lutovac.

Dodao je da su vještaci u dopunskom nalazu ponovili argumentaciju iz osnovnog vještačenja, ali da pri tom nijesu uzeli u obzir nove dokaze.

Bonus video: