Draganu Maroviću najviše dvije, Svetozaru četiri i po godine zatvora?

Dragan Marović je iza spuških rešetaka od avgusta 2015. godine...
91 pregleda 48 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: TV Vijesti
Dragan Marović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 11.05.2016. 17:55h

Budvanin Dragan Marović spreman je da sa Specijalnim tužilaštvom zaključi sporazum o priznanju krivice za četiri koupcionaške afere u Budvi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” brat uhapšenog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića sa tužiocima se dogovara oko visine zatvorske kazne koju će služiti zbog sumnje da je, kao dio budvanske kriminalne grupe, poslovima TQ Plaza, Plato na Jazu, izgradnji donjeg gradskog bulevara od Pošte do Jadranskog sajma i seoskog puta za Krapinu, oštetio kasu Budve za više miliona eura.

Specijalno tužilaštvo uporedo vodi pregovore sa braćom Marović, koji su spremni da potpišu papir u kome detaljno opisuju svoju ulogu i učešće u kriminalnoj grupi.

Nezvanični izvori tvrde da bi kazna zatvora Draganu Maroviću mogla biti od 15 mjeseci do najviše dvije godine, dok bi njegov brat Svetozar mogao da dobije od tri do četiri i po godine zatvora.

Nešto prije 13 sati službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija priveli su danas Dragana Marovića u Specijalno tužilaštvo gdje, planira da prizna i potpiše da je kriv za tri budvanske afere.

Da nije riječ o spekulaciji već o skoro gotovoj stvari uvjerila se i ekipa Televizije Vijesti koja je snimila izlazak Dragana Marovića iz zgrade tužilaštva. Sastanku sa tužiocem prisustvovao je i njegov advokat Zdravko Begović, koji zbog sada već uobičajenog odgovora - obaveza čuvanja službene tajne o razlogu posjete tužilaštvu nije bio u mogućnosti da govori, pa ni koliko bi ovaj osumnjičeni mogao dobiti kazne zatvora.

Zbog čega je osumnjičeni Dragan Marović odlučio da promijeni svoju odbranu i prizna da je kriv za slučajeve u javnosti poznatim kao TQ Plaza, izgradnja donjeg bulevara i puta u selu Krapine, Begović ima jasno obrazloženje

"Moj branjenik Marović Dragan je od svih lica koji se tiču budvanske afere najduže u pritvoru, već završeno isteklo devet mjeseci, dakle u određenom trenutku čovjek je spreman da napravi i kompromis i sa sobom i sa istinom da bi se vratio svojoj porodici i svojoj djeci i svojo supruzi, tako da neka vam to negdje bude i završetak i odgovor na sva pitanja koja se tiču nekog budućeg ili eventualnog zaključenja sporazuma o priznanju krivice", kazao je za TV Vijesti Begović.

Svetozar je prvi pristao da prizna krivicu, čime je, kako tvrde nezvanični izvori, omogućio da kazna za njegovog mlađeg brata bude manja, kao i da se ime njegove kćerke Milene Marović Bogdanović ne nađe na optužnici u predmetu TQ Plaza.

“Vijestima” je rečeno da su pregovori sa Marovićima u završnoj fazi. Ukoliko bude postignuti dogovori, Specijalno tužilaštvo bi zaključilo četiri sporazuma sa članovima porodice Marović.

Sa Milošem Marovićem, sinom visokoga funkcionera DPS-a potpisan je jedan, sa Svetozarom bi trebalo da bude zaključena dva sporazuma, dok bi sa Draganom bio potpisan jedan sporazum.

Najmlađi Marović prije skoro pet mjeseci nagodio se sa Specijalnim tužilaštvom da robija godinu dana i da u budvansku kasu vrati 385.000 eura. Sporazum sa njim još nije poslat na provjeru Višem sudu, jer Miloš Marović mora dostaviti garanciju da će vratiti novac.

Dragan Marović je iza spuških rešetaka od avgusta 2015. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u milionskoj malverzaciji oko gradnje TQ Plaze i Platoa na Jazu.

Sredinom februara vraćen je sa kapije ZIKS-a u ćeliju zbog sumnje da je učestvovao u sumnjivim poslovima izgradnje bulevara i puta za Krapinu.

Izvor “Vijesti” kazao je da bi Dragan isto kao i njegov brat Svetozar, mogli jedino da služe zatvorsku kaznu, jer finanijskom istragom nije utvrđeno da je stekao imovinsku korist.

Tužilaštvo je imovinu Dragana Marovića ispitalo prije nekoliko godina u okviru afere “Zavala”, za koju on još nije pravosnažno osuđen.

O učešću članova porodice Marović u korupcionaškim aferama u Specijalnom tužilaštvu pričala su četiri svjedoka saradnika.

Oni su Svetozara Marovića označili kao vođu kriminalne družine koja je milionskim malverzacijama oštetila državu.

Nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača prvi je kazao da je nekadašnji predsjednik SiCG bio na vrhu piramide koja je oštetila budžet Budve.

On je rekao da je političar bio mozak posla u kome je metropola turizma, prema procjenama tužilaštva, oštećena za više od 20.000.000 eura.

Svetozara Marovića optužio je i vlasnik preduzeća Tradeunique Mirko Latinović, čija se kompanija naknadno dogovorila sa tužilaštvom da obešteti Opštinu.

I dva preostala svjedoka saradnika - bivši direktor Auto moto društva Budva Igor Trnski i kum njegovog sina Miloša, Marko Vujović takođe su kazali da stariji Marović stoji iza nezakonitog posla prodaje zemlje na Jazu, kojim je Budva oštećena.

Ime Svetozara Marovića pominje se i u istrazi o milionskoj pljački tokom izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda...

NAPOMENA: Strogo zabranjeno preuzimanje fotografija i video materijala bez odobrenja uredništva i autora

Bonus video: