Za godinu zastara gonjenja Gvozdenovića

U Osnovnom sudu u Baru vodi se krivični postupak protiv Gvozdenovića, suđenje traje godinama i promijenjeno je već četiri postupajuće sudije
1 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2016. 16:44h

Krivični postupak protiv vlasnika vile "Lara" Vasilija Gvozdenovića zastariće za manje od godinu dana, a još nije donijeta ni prvostepena presuda u postupku.

Na to su "Vijestima" ukazali roditelji djece koja su se prije pet godina razboljela u Čanju, tokom boravka u Školi u prirodi.

U Osnovnom sudu u Baru vodi se krivični postupak protiv Gvozdenovića, suđenje traje godinama i promijenjeno je već četiri postupajuće sudije.

Gvozdenović je optužen za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, u maju 2011, stavio u promet vodu sa izvora i vodu iz vodovodne mreže, koja je bila škodljiva za zdravlje ljudi, jer je bila neispravna, usljed čega je došlo do trovanja djece koja su se nalazila na rekreativnoj nastavi u Čanju.

Iz advokatske kancelarije koja zastupa roditelje je rečeno da su se bezuspješno obraćali sudu u Baru, ali i ombdusmanu tražeći suđenje u razumnom roku, kako bi se krivični postupak ubrzao.

Oni dodaju da će se sa istim zahtjevom obratiti i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

I ponovljeni spor po tužbi roditelja djece, koji traže odštetu zbog istog događaja, u podgoričkom Osnovnom sudu, traje već pet godina.

Tužbu protiv države, škole, Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika, zbog trovanja u okviru Škole prirode.

U podnesku punomoćnika djece, advokatice Nataše Deletić, između ostalog se predlaže prekid parničnog postupka u odnosu na Gvozdenovića, do okončanja krivičnog postupka protiv njega, te saslušanje roditelja djece i nastavnika, koji su vodili djecu, na okolnosti kada su nastali prvi simptomi, kod koje djece, koliko je trajalo liječenje, kada su se počeli javljati kod ljekara.

Oni ističu da je nalaz i mišljenje Odbora medicinskog fakulteta u Novom Sadu "više nego diskutabilno, a svakako da predstavlja nelogičan i nepodoban pokušaj potvrđivanja navoda i želja tuženih trećeg i četvrtog reda, što verifikuje fakt da zbog nemogućnosti da te i takve navode stručno i jasno potkrijepi vrlo čudnim zaključkom da se ne može izjasniti o uzroku epidemije i načinu prenošenja".

Oni naglašavaju i da je "više nego jasno da se 100 i više djece, u istom momentu, i na istom mjestu, nisu mogla zaraziti od nekog virusa, kako to insinuiraju trećetuženi i četvrtotuženi (Compani i Gvozdenović)".

Dodaju i da se ne može izbjeći ni odgovornost škole, jer se, kako ističu, upravo škola ugovorom obavezala da će voditi brigu o djeci.

Oni traže oko pola miliona eura odštete, a, ukinutom presudom su, nakon trogodišnjeg procesa, država i firma Compani, u okviru koje posluje vila Lara, obavezane da djeci isplate 200.000 eura.

Zbog dijametralno suprotnih stavova vještaka o uzroku infekcije, Viši sud je, između ostalog, ukinuo tu presudu i konstatovao da je zasnovana isključivo na nalazu vještaka specijaliste infektologa Bogdanke Andrić, iako je nalaz i mišljenje Odbora Medicinskog fakuleta u Novom Sadu potpuno suprotan njenom u pogledu uzroka infekcije.

Vještak infektolog Andrićeva navela je ranije da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode.

Vila "Lara" i dalje nesmetano radi, i u tom objektu i dalje borave djeca u okviru Škole u prirodi.

"Moglo se sve završiti i za godinu"

U podnesku se tužioci pozivaju i na sudsku praksu, navodeći primjere u kojima su hoteli “Korali” u Sutomoru i “ Budvanska rivijera” pravosnažnim presudama obavezani da plate veće sume novca djeci, koja su se u tim hotelima, našla u sličnim situacijama.

"Ovom praksom ukazujemo da su vođeni postupci po sličnom i skoro istom činjeničnom stanju, koji su trajali svega jednu do dvije godine (do pravnosnažnosti), za razliku od ovog koji traje punih pet godina, i da je još prije 10 godina maloljetnim i ostalim tužiocima, na ime naknade nematerijalne štete zbog trovanja koja su se dogodila u objektima tuženih, dosuđeni znatno veći iznosi, gotovo duplo veći, od onog koji je dosuđen ukinutom odlukom“, navodi se u podnesku.

Bonus video: