PREDAT ZAHTJEV DA SE PREKNJIŽI DIO TQ PLAZE

Budvi konačno vraćaju kradeno

Realizacijom sporazuma Opština Budva će dobiti imovinu biznismena Mirka Latinovića, procijenjenu na 19.500.000 eura
5 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.05.2016. 19:43h

Tradeunique, kompanija svjedoka saradnika Mirka Latinovića, predala je budvanskom Katastru zahtjev da se 8.129 kvadrata u luksuznom kompleksu TQ Plaza preknjiže na Opštinu Budva.

Opština Budva će dobiti Latinovićevu imovinu procijenjenu na 19.500.000 eura. Time će konačno, nakon mjesec zakašnjenja, biti realizovan prvi sporazum o priznanju krivice, potpisan u istragama koje Specijalno tužilaštvo vodi protiv budvanske kriminalne grupe.

Opština Budva sredinom minule sedmice dala je punomoćje na presudu Višeg suda, kojom je 10. marta odlučeno da Latinovićeva kompanija budžet Budve obešteti za 19.521.905,24 eura, na ime štete nastale malverzacijama oko izgradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi.

Prema presudi, Latinovićeva firma obavezana je da najkasnije do 10. aprila Budvi vrati novac.

Sudija Boris Savić u istoj odluci, međutim, konstatovao je i da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom.

Tako će Opština umjesto miliona eura, nakon što budvanska filijala Uprave za nekretnije završi administrativni posao, dobiti kompletnu lamelu C, odnosno 8.159 kvadrata u TQ Plazi.

Ti kvadrati navodno su trebali da pripadnu organizovanoj krminalnoj grupi na čijem čelu je navodno pritvoreni visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović. Latinović je u Specijalnom tužilaštvu prije potpisivanja sporazuma priznao da je bio dio te kriminalne grupe.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović rekao je nedavno “Vijestima” da će raspisati javnu licitaciju za prodaju tih prostora, čim im budu prenijeti u vlasništvo.

“Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovlo Specijalno tužilaštvo”, kazao je tada Popović.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom Latinovićeve kompanije Goranom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji između Opština i Latinovićeve firme.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III - kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore.

Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru - aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata. Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.