Tri značajne nagrade za Mirjanu Karanović u Los Anđelesu

Na SEEfestu 2016. prikazano je 12 igranih, 13 dokumentarnih i 19 kratkometražnih filmova
1 komentar(a)
Mirjana Karanović
Mirjana Karanović
Ažurirano: 09.05.2016. 14:49h

Srpska glumica Mirjana Karanović osvojila je tri nagrade na XI Festivalu filma jugoistočne Evrope (SEEFest) održanom u Los Anđelesu, na Beverli Hilsu - za životno djelo, za njen cjelokupan doprinos filmu i filmskom stvaralaštvu, borbi za ljudska prava i radu sa studentima i mladim glumcima.

Za najbolji igrani film, koji je osvojio Gran-pri nagradu žirija SEEfesta, u kategoriji Spajanje granica, proglašen je rediteljski debi Mirjane Karanović “Dobra žena”, srpsko-hrvatsko-bosanske koprodukcije. Karanovićeva je takođe osvojila nagradu za debitantski film koji se bavi osetljivom temom ratnih zločina i koji govori o ženi koja se suočava sa ratnim tajnama njenog muža.

“Imali su izuzetno bogat filmski sadržaj koji je prvukao i držao pažnju publike u Los Anđelesu”, izjavila je direktorica festivala Vera Mijojlić, koja je naročito pohvalila ovogodišnja ostvarenja srpske kinematografije.

Želimir Žilnik osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film “Logbook-Serbistan”, o svakodnevici migranata iz Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka i njihovom privremenom životu u Srbiji.

Film “Nedodirljivi”, koji su režirali Nemanja Babić i Marija Ristić, osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarac. Osim primjetnog broja nagrada koji su osvojile filmadžije iz Srbije, nagrađeni su i filmovi iz Azerbejdžana, Bugarske, Italije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Na SEEfestu 2016. prikazano je 12 igranih, 13 dokumentarnih i 19 kratkometražnih filmova.

Bonus video: