Ekonomski održivi. Uz dobru politiku

Za ostvarenje dugoročnog cilja - ulaska Crne Gore u Evropsku uniju do 2010. godine, iz Instituta preporučuju tri kratkoročne mjere koje bi trebalo da budu sprovedene do polovine ove godine
1 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2016. 08:47h

Crna Gora bez sumnje može biti ekonomski održiva, a na ekonomskoj politici je da realizuje integraciju u evropski ekonomski prostor. Dugoročna ekonomska budućnost Crne Gore biće determininsana dosljednošću pri izboru ovih odluka i njihovoj primjeni, jedan je od zaključaka u istraživanju Instituta za strateške studije i prognoze.

Za ostvarenje dugoročnog cilja - ulaska Crne Gore u Evropsku uniju do 2010. godine, iz Instituta preporučuju tri kratkoročne mjere koje bi trebalo da budu sprovedene do polovine ove godine.

Prvo, transparentna privatizacija četiri najveća preduzeća čiji bi rezultat bio jasan strateški investitor, najvjerovatnije strani, sa većinskim vlasni{tvom, što mu omogućava restrukturiranje kupljene firme. Kao druga preporuka navedena je proceduralna reforma državnog budžeta, a kao treća reforma sudstva i administracije.

Bonus video: