Kad koljena pucketaju

Uz nekoliko jednostavnih savjeta i vježbi, pomozite im na vrijeme
76 pregleda 0 komentar(a)
koljeno
koljeno
Ažurirano: 08.05.2016. 18:38h

Ako pucketaju, škljocaju ili neugodno bole dok se saginjete, koljena vam daju znak da nešto nije u redu. Slušajte ih, jer koljena su jedan od najzaposlenijih zglobova na tijelu koji pri svakom koraku podnose silu veću od vaše težine. Uz nekoliko jednostavnih savjeta i vježbi, pomozite im na vrijeme.

1. Kada ‘prigovaraju’

Bedrenu kost, potkoljenicu i čašicu koljena podupiru meka tkiva (mišići, ligamenti, hrskavica). Dok se krećemo, četiri glavna ligamenta drže sve na mjestu, na primjer, oni su zaslužni za to da bedrena ili goljenična kost ne „otklizaju“ u suprotnim smjerovima. Između tih kostiju nalazi se hrskavica, tj. meniskus koji služi kao amortizer. Kada se on istroši, tijekom vremena ili uslijed kakve povrede, možete oboljeti od osteoartritisa, i to već oko 40-e godine života.

Stoga, ako vam duže od dvije sedmice koljena „prigovaraju“, tj. neugodno škripe poput razbijanja orahove ljuske, svakako posjetite ljekara.

2. Kada im treba podrška

Kukovi, preko bedrene kosti, kontrolišu gotovo polovinu funkcija koljena pa kada su oni slabi ili nestabilni, to se negativno odražava na koljena. Stoga, stručnjaci za jačanje kukova i mišića koji pružaju podršku koljenima predlažu da radimo polučučnjeve. Stanite tako da vam stopala budu razmaknuta u širini ramena pa se polako spuštajte tako da dok savijate koljena, odgurujete kukove i zadnjicu prema natrag. Pritom se nemojte previše naginjati naprijed gornjim dijelom tijela, a zaustavite se u čučnju kad bedra budu paralelna s tlom. U tom se položaju zadržite oko 5 sekundi, a zatim polako ustanite i ponovite vježbu.

3. A kada rasterećenje

Smanjenje viška kilograma, prema ispitivanju klinike Mayo, može smanjiti rizik razvoja osteoartritisa za čak 50 posto, a na koljena gotovo isto tako utiče i ono što nosimo na nogama. Naime, štikle s potpeticom višom od 8 - 9 centimetara dodatno opterećuju koljena za oko 20 posto pa radije obujte nešto niže potpetice jer one od 4 do 8 cm, prema američkom udruženju hirurga ortopeda (American Academy of Orthopedic Surgeons), to opterećenje mogu smanjiti za gotovo 30 posto. Ipak, ističu ortopedi, za koljena su najbolje cipele ravnih potplata, barem za svakodnevne prilike.

Bonus video: