Brzi vrući lijek za glavobolju

Kajensa paprika to djelovanje ima zahvaljujući kapsaicinu, a da biste ga iskoristili, čak ne morate konzumirati nešto ljuto – dovoljno je da ga nanesete u nozdrve
0 komentar(a)
paprika
paprika
Ažurirano: 08.05.2016. 18:22h

U posljednje vrijeme učestale promjene vremena mnogima doslovno zadaju glavobolje, čak i ako inače ne pate od njih – ovo jednostavno sredstvo može biti od pomoći.

Jedno od prirodnih sredstava za ublažavanje bolova ističe se svojom "vatrenošću": Efikasnost kajenske paprike potvrdile su brojne studije, počevši od one koju je još 1998. objavio Clinical Journal of Pain.

Kajensa paprika to djelovanje ima zahvaljujući kapsaicinu, a da biste ga iskoristili, čak ne morate konzumirati nešto ljuto – dovoljno je da ga nanesete u nozdrve.

U šolju (2,5 dl) tople vode umiješajte ¼ kašičice kajenske paprike. Tim raatvorom namočite komadić vate ili štapić za čišćenje ušiju pazeći pritom da paprike bude na vati. Potom navlaženom vatom nježno potapkajte unutrašnjost nozdrva. Osjetićete peckanje, koje će u početku možda biti pomalo neprijatno ali izdržite – to je znak da djeluje. Kako će osjećaj vrućine u nozdrvama jenjavati, tako bi trebalo da slabi i glavobolja te da na kraju potpuno nestane.

Bonus video: