Neće faliti zabave...

Imate oficijelnu priču da je zapravo u interesu svih nas da se omogući potencijalnim investitorima da na osnovu golemog iskustva u ostvarivanju profita utiču na djelovanje naših relevantnih državnih institucija - nadasve pozitivno, da se razumijemo
101 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović (Novine)
Milo Đukanović (Novine)
Ažurirano: 07.05.2016. 15:07h

Die Gedanken sind frei/ Misli su slobodne

Njemačka poslovica

Sedmi po redu FREI - Festival of Real Estate Investments 2016 - ili Festival investicija i nekretnina, u oficijelnom prevodu - biće održan u Pržnu, u Hotelu Maestral, od 9. do 11. maja.

FREI se održava pod patronatom uvaženog gospodina Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Crne Gore - a u ulozi "programskog nosioca" pojavljuje se Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT).

Podrazumijeva se da bez predsjednika Vlade CG - kao ključne figure na CG društveno-političkoj sceni - i svim drugim CG scenama redom (ma što to značilo) - i MORiT - kao ključne institucije u oblastima uređenja i upravljanja CG prostorom, te prostornog razvoja CG (ma što to značilo) - ta igranka ne bi imala realnog uporišta - što je baš tužno, ako mene pitate - a još je tužnije da je u CG, u ovom trenutku - ako izuzmemo nekretnine uz samu obalu našega mora sinjega - vrlo malo toga što bi potencijalnim investitorima moglo biti zanimljivo.

Nekretnine i investicije su, takođe, nešto bez čega je nemoguće zamisliti djelovanje na polju arhitektonskog stvaralaštva - tako da je razumljivo što pojedini CG arhitekti ne mogu odoljeti FREI - što se posebno odnosi na drugare koji su bliski MORiT, na ovaj ili na onaj način.

Već zamišljam sebe u izdanju FREI 2016 - crvene gaće i crne čarape (Hanes), farmerice (Billy Reid), bijele čizme (adidas x Raf Simons/ Bunny Bounce Star Boots), crna kožna jakna (Rick Owens), bijela majica (Aiezen, cashmere & silk), sunčane naočare (Saturdays Surf NYC, Walker Sunglasses, Clear) i konačno - šeširčić (Stanton, Trilby) - što bi, sve zajedno, iznosilo nekih 5.000 eura, recimo + par hiljada u džepu, da bih imao zaokružen osjećaj + GO7 BMW X7 na parkingu.

I bio bih spreman za FREI - bio bih spreman da povičem iz sveg glasa — Daj ovamo tu Solanu, daj ovamo dvije Solane, zovite mi Đukanovića, hoću da investiram tri šlepera keša u CG! — Maestral bi se zatalasao, od temelja pa naviše.

Šalu na stranu, zaletio bih se na FREI, sasvim je izvjesno da tamo neće faliti zabave - problem je, međutim, što je ovdje riječ o radnim danima - a ja radnim danima radim - i to krvavo - i nikakve ekskurzije radnim danima ne dolaze u obzir - što ne znači, opet, da ne mogu malo da prošaram Internet stranicom FREI (freitime.com).

"Na FREI investitori imaju priliku da, "iz prve ruke" saznaju detalje državne strategije i planova koji usmjeravaju real estate sektor", stoji pod tabom "O festivalu" na pomenutoj adresi, "ali i da, svojim sugestijama i prijedlozima, na organizovan i sistematičan način, utiču na djelovanje relevantnih državnih institucija".

Da li da zaključim - pitanje je sad - da su ludaci definitivno preuzeli ludnicu ili da se pravim da mi ništa nije jasno. Ili je najbolje da sve ovo ipak primim kao šalu malu - bez obzira što mi je odavno jasno da relevantne državne institucije zapravo ne djeluju - ili ne djeluju na način koji bi bio primjeren opštenarodnim interesima - upravo iz razloga što se, po definiciji, tom mitskom investitoru ostavlja mogućnost da utiče na djelovanje relevantnih državnih institucija - ako se pojavi, kad se pojavi.

Ako mi ne vjerujete - pokušajte vi da ostvarite uvid u državne strategije i planove koji usmjeravaju tzv. real estate sektor - i to iz prve ruke - a sve u cilju ostvarivanja nadasve pozitivnog uticaja na djelovanje relevantnih državnih institucija - i u ime časnih interesa, naravno - pa ćete vidjeti dokle ćete dogurati.

Sa druge strane, imate oficijelnu priču da je zapravo u interesu svih nas da se omogući potencijalnim investitorima da na osnovu golemog iskustva u ostvarivanju profita utiču na djelovanje naših relevantnih državnih institucija - nadasve pozitivno, da se razumijemo - ne bi li te institucije, kroz povratnu spregu, konstatno doprinosile poboljšavanju tzv. CG investicionog ambijenta.

Što se tiče programa FREI, svakako bih vam preporučio predavanje gospodina Branimira Gvozdenovića, ministra održivog razvoja i turizma - čije cjelokupno činjenje, kako sam kaže, proističe iz ubjeđenja da radi najviše što je u njegovoj moći, a u prilog bogate i srećne Crne Gore i njenih građana - naslovljeno "Homogenizacija razvojnih faktora u turističkom sektoru".

Ne znam na što se tačno odnosi ovo "homogenizacija", da budem iskren, ali bih stavio pare na opciju da će Gvozdenović provući malo i o očiglednim nastojanjima MORiT da polako preuzme sve zakonske i druge ingerencije koje se tiču odlučivanja o potezima u prostoru - da homogenizuje te razvojne faktore, što bi se reklo - upravo u funkciji prilagođavanja - ili "prilagođavanja", kako se uzme - razvojnih faktora aspiracijama i preferencijama potencijalnih investitora - što je, sa pozicija vlasti, valjda neminovno.

Za očekivati je da će se Gvozdenovićevo predavanje u dogledno vrijeme pojaviti na Internet stranici MORiT (mrt.gov.me) - tako će i nama koji nećemo biti u prilici da budemo u Hotelu Maestral u ponedeljak, 9. maja - tačno u 17.35 - biti omogućeno da se pobliže upoznamo sa sadržajem tog predavanja.

U utorak, 10. maja, drugoga dana FREI, tačno u 16.00 - biće upriličen panel naslovljen "Značaj arhitektonskih konkursa za kvalitet prostora". Moderiraće Dijana Vučinić - koja je, kako sama kaže - arhitektica - i neko ko se sa ozbiljnom odgovornošću i velikim naporom zalaže za CG arhitekturu i prostor - a ujedno je i rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi pri MORiT.

Ivan Milošević, jedan od panelista, govoriće, najvjerovatnije, o svojim (bolnim) iskustvima vezano za učestvovanje na brojnim - gotovo svim - konkursima iza kojih stoji pomenuta rukovoditeljka, bez obzira što ni jedan jedini put nije uzeo prvu nagradu - kao i o svojoj čeličnoj volji, koja ga goni da istrajava u pokušajima da uzeme barem jednu prvu nagradu, nekad.

Panelist Đorđe Gregović će najvjerovatnije objasniti zašto, za razliku od Miloševića, češće ne učestvuje na konkursima u režiji rukovoditeljke nego što učestvuje - i kako tačno zna, za razliku od Miloševića, kad treba da učestvuje na konkursima a kada ne - i zašto nije učestvovao na Nikšićkom konkursu - što je bila, ispostaviće se, vrlo mudra odluka.

Kako bilo, kladio bih se da niko neće reći ni riječi o stvarnim razlozima koji stoje iza "pojačane konkursne aktivnosti" u posljednje vrijeme - niti o dubioznim relacijama između konkursa i tzv. real estate sektora.

Među učesnicima tribine "Održivo strateško planiranje u funkciji valorizacije potencijala i očuvanja resursa na crnogorskoj obali - PPPN", koja je na programu u srijedu, 11. maja, trećega dana FREI - tačno u 16.30 - i koju će moderirati gospođa Dragana Čenić, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostora pri MORiT - primijetio sam i jedno drago ime, pa kaže: Branislav Gregović, Savjet za uređenje prostora, predsjednik.

Jednom su mlađega Gregovića pitali kako da se spriječi tzv. budvanizacija i kako da se ublaže posljedice "enormne" izgradnje u zoni priobalja - a Gregović je - ne trepnuvši - odgovorio da je potrebna istrajnost, upornost i volja da se načini koje poznaju struka i nauka primijene u praksi.

Ko bi rekao da u MORiT, pored gospođe Čenić, postoji još poneka visprena individua.

Oduvijek sam imao vrlo visoko mišljenje o mlađem Gregoviću - dobar je on arhitekt, da se razmijemo - ali mi nikada nije bilo jasno zašto je, svojevremeno, pristao da bude zamjenik ministra Gvozdenovića - i zašto je, očigledno, i dalje čvrsto uz njega - osim ako razlog nije u... OK, zaustaviću se ovdje (ovom prilikom).

Dakle, drugarima koji svojim prisustvom budu uveličali sedmi po redu FREI želim dobru zabavu - a vi ostali ne zaboravite da pogledate što znači "frei" na njemačkom, molim vas.

Bonus video: