Od mafije uzimali snimke za istrage

"Bilo je postupanja policijskih službenika po tom osnovu, kada se video nadzor povezivao sa konkretnim krivičnim djelima", tvrde iz UP
60 pregleda 12 komentar(a)
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.05.2016. 06:56h

Istražitelji su koristili snimke sa nadzornih kamera koje je u Kotoru navodno postavila mafija, iako je policijsko - tužilačka istraga o nezakonitom snimanju otvorena tek nakon pisanja “Vijesti”.

"U prethodnom periodu bilo je postupanja policijskih službenika po tom osnovu, kada se video nadzor shodno saznanjima povezivao sa konkretnim krivičnim djelima za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, kazali su iz Uprave policije.

“Vijesti” su predstavnike te institucije i tužilaštva pitali da li su za potrebe bilo kog postupka izuzimali snimke sa neke od 21 kamere postavljene u Kotoru, koje su identifikovali tokom istrage o nezakonitom snimanju u tom gradu.

Iz Vrhovnog i tužilaštva u Kotoru poslali su identične odgovore - da zbog istrage koja je u toku ne mogu odgovoriti na poslata pitanja.

Sagovornik “Vijesti” iz policije nezvanično je kazao da da su snimci sa spornih kamera uzimani par puta.

Zvanično, međutim, nijesu odgovorili kada, sa kojih uređaja za audio-video nadzor su uzimali snimke i u kojim predmetima su korišćeni.

Nije odgovoreno ni da li su taj posao radili po nalogu tužilaštva.

Iz tužilaštva su nedavno saopštili da još ne mogu da kažu da li su otkrili ko je organizator postavljanja kamera kojima je nezakonito sniman dio Kotora.

“Do sada je utvrđeno ko je postavio 11 kamera, a na pitanje ko ih je fizički postavio i ko je imao uvid u snimljeni materijal, u ovoj fazi postupka ne možemo dati odgovor”, kazala je tada “Vijestima” portparolka kotorskog tužilaštva Tanja Čolan Deretić.

Tokom dosadašnje istrage identifikovana je 21 kamera.

Pretresima stanova više bezbjednosno interesantnih osoba policija je pronašla dva risivera na kojima su, kako se sumnja, bilježeni nezakoniti snimci.

Prvi risiver oduzet je 17. aprila pretresom zgrade u Kavču, u kojoj stanove imaju Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, braća Srđan i Borislav Jurišević i braća Igor i Aleksandar Đurišić. Tog dana pretreseni su i stanovi braće Dragana i Predraga Kneževića.

Drugi risiver pronađen je u objektima braće Milana i Miloša Kneževića.

U Istražnom zatvoru završili su Kotorani Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov, kojima su lisice na ruke stavljene dok su pokušavali da skinu jednu od kamera...

Oni su na saslušanju rekli da su savjetima pomagali mještanima da postave kamere kako bi se zaštitili od lopova, a da su u skidanje krenuli zbog straha da policijska istraga ne dođe do njih...

Reporteri “Vijesti” 19. aprila snimili su kamere sa obje strane tunela Vrmac, prilazima Kotoru sa strane Tivta, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, šetalištu, kružnom toku, zaobilaznom putu preko Trojice...

Nakon objavljenog teksta nadležni su pokrenuli istragu, nakon što su iz kotorske Opštine i Uprave policije saopštili da nemaju veze sa tim uređajima za snimanje.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka najavili su da će pokrenuti istragu o tom slučaju, ali i provjeriti da li se i ostale opštine nezakonito snimaju.

Istog dana kada je u “Vijestima” objavljen tekst o snimanju u Kotoru uklonjene su kamere postavljene na drvetu na skretanju za Kavač i iznad tunela Vrmac, iako istražitelji tvrde da su obezbjeđivali kamere.

Još nije završeno vještačenje oduzetih risivera u Kotoru

Policija i tužilaštvo saopštili su "Vijestima" da još traje vještačenje risivera oduzetih u dvije odvojene akcije.

Naredbu za vještačenje DVR uređaja oduzetog u akciji izdalo je Više tužilaštvo, a za vještačenje drugog kotorsko Osnovno tužilaštvo.

"Pretresanje DVR uređaja koji je izuzet 17. aprila 2016. godine u Kotoru je u toku”, odgovoreno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Njihove kolege iz kotorskog tužilaštva saopštile su da je u toku i postupak za koji su oni izdali naredbu.

Iz Uprave policije pojasnili su da bi vještačenjem trebalo da se utvrdi broj kamera sa kojima su uređaji bili povezan, ali i sa kojih je lokacija snimano.

“Ostale detalje nismo u mogućnosti da saopštimo, budući da je istraga u vezi sa navedenim u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru”, kazali su iz policije.

Bonus video: